Saturday, 27 July 2019

Buah Kristal aka Buah Matoa

Assalam...
Pertama kali jumpa dan makan buah kristal ini, nama lain adalah buah kasai, buah matoa.  Tahu nama pun sebab terbaca dalam blog pasal tumbuh-tumbuhan.  Katanya buah ini dah dikenali di negara jiran (Indonesia) dan baru hendak diperkenalkan di perkenalkan di Malaysia, tetapi ada jer di jual di pasar-pasar tradisi di beberapa bahagian di Sarawak mengikut musim, dan salah satu tempatnya adalah Bintulu.  Kebetulan baru-baru ini en.abe ada rombongan cik kiah ke sana, minta lah dia carikan buah ini di pasar dan jumpa sekilo harga RM12.00.


Kulit luar buah tu walaupun licin tapi keras dan susah nak buka untuk mendapatkan isinya.  Ada cara nak dengan senang, ambil dua biji buah dan genggam kuat, kulit sebiji antaranya akan merekah dan pecah.  Ini dah macam zaman kanak-kanak dulu main biji getah, siapa pernah bermain biji getah tu, makna dah tak remaja dah lah.


Antara isi buah dan kulit tu ada lapisan putih, lembut macam span untuk lindungi buah dari cedera.  MasyaAllah, hebat sungguh ciptaan Allah.  Buah yang saya dapat ini mungkin buah yang dah beberapa hari sebab kulit pun dah kurang fresh dan kehitaman, namun isi masih elok dan sedap.


Buah kristal yang sudah dikeluarkan daripada kulit kerasnya.  Isi buah jernih-jernih macam buah longan, tu pasal kot orang panggil nama kristal.  Rasanya pula macam kombinasi rambutan, laici dan kelapa muda, bau tak kuat sangat tapi dapat tangkap macam bau durian.  Sebab itu buah ini dikenali juga sebagai buah 3 rasa, bukana ikan saja yang ada 3 rasa ya, buah pun ada.


Biji benih tu boleh lah semai, kot boleh hidup dan berbuah tak payah pergi jauh-jauh  jika nak makan.  Semoga projek penanam pokok buah kristal yang diusahakan di negara ini cepat mendatangkan hasil.


Wassalam.

5 comments: