nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Tuesday, 8 May 2018

Kek Lapis Keju Asam Manis


Assalam...
Setiap kali nak balik jumpa mak, kita cuma boleh bawa makanan kegemarannya.  Tak mampu nak persembahkan intan dan permata.  Kali ini buat kek lapis 2 biji satu versi bakar dan satu lagi yang dikukus, at least bila dia kata kek yang bakar tu keras, ada satu yang lembut, kek lapis yang versi kukus.  Almaklumlah orang tua gigi pun dah tak ada kan.  Jom semak yang versi bakar dulu, kek lapis keju asam manis ini guna resepi dari kak Amie Kitchen, hasilnya tak lah secantik yang kak Amie buat tapi ok lah (terpaksalah sedapkan hati sendiri kan).


Kek Lapis Keju Asam Manis
Sumber: Amie' Kitchen


Bahan-bahan
250gm cream cheese
100gm parutan parmesan cheese
450gm mentega berkualiti tinggi
100gm gula halus
1 tin susu pekat manis - berat 505gm
10 biji telur gred AA
30gm ovallette
250gm tepung hong kong
150gm horlicks
Haw flakes (asam manis) secukupnya
Pewarna hijau pandan

Loyang berukuran 8 x 8 x 3, yang telah dialas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya.


Cara Penyediaanya
*  Pukul mentega hingga outih, dan kemudian masukkan gula serta ovallete.
*  Setelah kelihatan sebati, masukkan cream cheese serta parutan parmesan cheese.  Pukul lagisehingga licin dan berkrim.
*  Masukkan telur satu persatu, dan pukul lagi sehingga kembang dan pekat.
*  Masukkan susu pekat manis dan pukul sebentar dengan kelajuan rendah.
*  Perlahankan pada kelajuan rendah, dan masukkan tepung hong kong didikuti dengan horlicks.
*  Setelah adunan benar-benar rata dan sebati, bahagikan kepada 2 bahagian.  Gunakan timbangan untuk menyukat adunan.
*  Warnakan satu bahagian adunan dengan pewarna hijau pandan, dan satu adunan lagi tanpa warna.
*  Ambil 1 senduk berwarna hijau pandan dan ratakan di atas loyang kek.  Bakar menggunakan api atas selama 10 minit menggunakan suhu 160'C (ikut kepanasan oven masing-masing).
*  Keluarkan loyang kek dan untuk mengelakkan daripada kek menggelembung, cucuk-cucuk permukaan kek dengan garpu, atau tekan dengan penekan kek - lakukan begini pada setiap lapisan kek.
*  Susun haw flakes di atas permukaan kek - gunakan sebanyak 25 keping untuk setiap lapisan yang ketiga.
*   Ambil 1 senduk adunan tanpa warna dan ratakan.  Bakar lagi selama 10 minit.
*  Ulang langkah melapis dan membakar kek sehingga selesai.
*  Setelah selesai bakar lapisan terakhir, ubah api di bahagian bawah dan bakar lagi di antara 12 - 15 minit supaya masak keseluruhan kek.  Gunakan suhu 120 - 140'C (ikut kepanasan oven masing-masing.



Atas tu rentung sikit sebab terlupa masa last stage.  Patutnya hanya guna api bawah, tapi terlupa pi buh api atas bawah.  Pastu ralit tak tau buat apa kat belakang, kalih tengok kek dah rentung kat atas tu.
Wassalam.