Assalam...
Bulan posa ini, banyak betul mengimbau kenangan dengan orang-orang yang pernah hadir dalam hidup, sama ada ahli keluarga atau kawan-kawan yang lama tak bersua atau langsung tidak diketahui jejaknya. Cucur udang kangkung ini misalnya teringat kat seorang adik yang pernah duduk satu rumah sewa dulu. Dia selalu sediakan cucur ini untuk minum petang atau ketika hendak layan cerita hindustan kenen kan pula dengan air teh panas fuhh!!. Memang sedap dia buat cucur udang dan kangkung sebab masak sepenuh hati dan perasaan kan. Kalau ada yang masih buntu nak sediakan apa untuk berbuka nanti boleh try yang ini sebab senang sangat.
Cucur Udang Kangkung
Sumber: Zetty Amilza
Bahan-bahan
Isi udang
Kangkung - potong pendek
Tepung gandum
Bawang besar - cincang
Cili merah - hiris halus
Garam
Air
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaannya
* Satukan sebuah bahan kecuali minyak dan air, gaul dan sebatikan.
* Tuang air sedikit demi sedikit dan kacau rata hingga dapat adunan yang sesuai untuk buat cucur. resepi main agak-agak saja.
* Sendukkan ke dalam minyak panas, dan goreng hingga kekuningan atau masak.
* Bila dah masak, toskan guna kertas dapur dan hidangkan bersama sos cili atau sos cili thai.
P/s - Kalau Zetty terbaca coretan ini, semoga awak berada dalam lindungan Allah SWT bersama keluarga dan sembuh dari segala penyakit.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment