Wednesday 4 June 2014

Kuih Tradisi Bugis - Bolu Peca'

Assalam...
Selamat malam, muka yang masam mencuka tu elok makan Bolu Peca' yang manis tahap dewa ini. Biar perjalanan hidup hari ini sentiasa manis walaupun pun kepahitan melanda.  Tapi kalau terlebih dos sampai dapat kencing manis tu, jangan salahkan saya ya.  Bolu Peca' ini sejenis pemanis mulut masyarakat Bugis yang selalu dihidangkan di dalam acara keramaian atau majlis kenduri.  Peca' tu maksud lembut agaknya berdasarkan keadaan bahulu yang lembut setelah diredam dalam air gula.
Guna telur itik, bekalan telur itik lebih mudah daripada telur ayam terutama musim panen padi.
Rupa adunan lebih kurang macam ini...
Tepung pulut yang telah disangan (kalau guna yang paket tu tak perlu sangan lagi, dah cukup ringan).  Di sini tepung mereka proses sendiri daripada beras pulut, sebab tu perlu disangan supaya betul2 kering dan ringan.
Adunan bolu yang sedia untuk dikukus, tak perlu rest macam kek.
Dah sejuk boleh potong lebih kurang je, mengikut bentuk yang disukai.  Selalu beginilah bentuk potongan tradisionalnya.
Siapa yang teringin nak cuba buat boleh guna resepi ini.

Bolu Peca' (Baulu Lembut)
Sumber: Ta Jume' & Kak Soda

Bahan-bahan
4 biji telur
1 sudu gula pasir
1 camt baking powder
1 gelas tepung pulut yang telah disangan (guna yang dalam peket x perlu sangan)
Gula kabung (boleh guna gula merah biasa)
Sedikit air.

Cara Penyediaan
1. Pukul telur, gula pasir dan baking powder hingga kembang dan kental.
2. Masukkan tepung dan kaup balikkan hingga sebati.
3. Tuang dalam acuan yang telah disapu minyak dan kukus selama 15 minit atau hingga masak.  Sejukkan sebelum di potong ikut bentuk yang disukai.
4.  Masak gula kabung dengan sedikit air untuk hasilkan air gula yang sedikit pekat.
5. Celupkan bolu yang telah dipotong ke dalam air gula hingga semua bahagian diresapi gula.
6. Seeloknya simpan dalam peti sejuk supaya tahan lebih lama.  

Tips 
- Air kukusan perlu betul2 mendidih sebelum mengukus bolu.
-  Bolu yang dah masak akan merengang dari tepi acuan.
-  Sejukkan bolu sebelum dipotong dan sebelum direndam dalam air gula.

Dah siap saya tunggu santap saja.  Lebih sedap makan yang sejuk dari fridge.  Kuih ini dalam kategori manis, saya nak habiskan satu keping kena makan ulang-ulang.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment