|
LAROUSSE GASTRONOMIQUE |
|
Buku terbitan hamlyn yang didatangkan khas berserta dengan holder begitu istimewa sebagai bahan rujukan kepada mereka yang terlibat dalam bidang kulinari ataupun kepada sesiapa sahaja yang berminat akan bidang ini |
|
Lihat saja ketebalan buku ini, ianya membari gambaran betapa padat kandungannya berkenaan fakta dan informasi dunia masakan |
|
|
|
ASSALAMUALAIKUM,
Dalam mengenali sesuatu perkara yang di atas muka bumi ini, Mulia suka nak bertanya apakah sumber rujukan yang menjadi dasar atau fundamental yang dijadikan asas atau garis panduan. Untuk mereka yang bergelar si tukang masak profesional ataupun bukan inilah sumber rujukan yang perlu dimiliki.
Buku ini asalnya diterbitkan di dalam bahasa Perancis dan telah di alih bahasa ke dalam Bahasa Inggeris. Naskah yang Mulia miliki ini adalah dalam Bahasa Inggeris, namun istilah asal yang original daripada bahasa Perancis masih dikekalkan dan turut diberi penerangan.
|
Ilustrasi jenis-jenis pasta |
|
Ilustrasi dan gambar yang menarik memberi gambaran yang sebenar, amat baik bagi si biginner's. |
|
Gambar pelbagai jenis berry, sesuai untuk Mulia yang tak pernah keluar negara dan hanya mengenal buah-buahan tropika |
|
Penerangan untuk setiap istilah yang digunakan
|
|
Hulalla - Macaroon pun ada? Fulamak Cookies ini sejak zaman Renaissance lagi, tapi kat Malaysia baru-baru ini jer menjadi famous.. |
|
Yang paling menarik minat Mulia, adalah sejarah sesuatu makanan, bagaimana ianya ditemui dan evolusi sehingga ke hari ini. |
|
Peta yang menunjukkan lokasi pembuatan Wine berdasarkan jenama dan pengeluar yang terdapat dipasaran dunia. |
|
Buku yang menjadi bahan rujukan utama oleh chef-chef terkenal dunia seperti Chef Gordon Ramsay |
|
LAROUSSE GASTRONOMIQUE - boleh didapati daripada Galeri Buku Kinokuniya, KLCC dengan harga RM220.00, jangan jadikan harga sebagai halangan untuk memperolehi ilmu yang bermanafaat. |
Wassalam.
No comments:
Post a Comment