Saturday 17 September 2022

Pasau Utti / Loka (Puding Pisang)

 
Assalamm...
Alternatif jika nak makan burongko tapi kau tak jumpa daun pisang yang cantik nak dijadikan pembungkus burongko.  Buatlah pasau utti (puding pisang) begini.  Lapisan hijau atas tu nak letak ok tak letak pun tiada masalah, tetap je sedap mungkin kurang sedap dipandangan saja kan.  Apa itu burongko boleh rujuk sini



Kuih ini sedap dimakan sejuk-sejuk, dulu orang tua yang tak suka makan kuih lembik-lembik selalu kata ini kuih bagi orang tiada gigi.  Banyak gigi atau tinggal 2 batang gigi tetap sedap bagi penggemar dessert atau makanan yang manis-manis.  Tahap manis tu sebenarnya kita boleh sesuaikan dengan tahap manis yang kita kehendaki.


Pasau Utti / Loka (Puding Pisang)
Sumber: Hajah Timah
 
Bahan-bahan lapisan pisang
1 sikat sederhana besar pisang nipah / kepok masak
1 kotak santan
4- 5 biji telur
100- 200gm gula (tambah jika suka manis)
secubit garam 

Bahan Lapisan atas
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
300ml santan
2 sudu gula pasir
Secubit garam
Sedikit pewarna yang disukai



Cara Penyediaannya
* Sediakan pengukus dan loyang, balut tudung pengukus dengan kain.
* Kupas pisang dan hiris bahagian isi luarnya.  Buangkan bahagian dalam yang hitam (biji pisang).
* Campurkan pisang, santan, telur, gula, garam dan kisar dalam blender.  Kisar sekejap saja.
* Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus lebih kurang 20-25 minit.
* Sediakan adunan lapisan atas, campur semua bahan, kacau hingga sebati.  Tapis untuk elakkan petung berketul-ketul.
* Tuang atas puding yang telah dikukus tadi.  Kukus lagi hingga lapisan atas masak.
* Sejukkan puding, potong dan hidangkan.  Sebaiknya sejukkan dalam peti ais lebih kurang 2 jam terlebih dahulu sebelum dihidangkan.


Selamat mencuba bestie.
Wassalam.

2 comments:

  1. Cantik lapisan atasnya tu. Tak perasan pula pernah atau tidak makan pasau utti.

    ReplyDelete