Friday, 15 July 2016

Laksa Sarawak


Assalam...
Sementara kita masih di bulan syawal, maksudnya masih rancak acara makan-makan.  Makan besar, open table, rumah terbuka atau pintu rumah buka sebelah ker, still kalau ada peluang seboleh mungkin kita nak menjamu selera dengan sedara mara ataupun kawan-kawan yang berkunjung ke rumah.  Manalah tahu ada yang nak menghidangkan Laksa Sarawak, jom kita semak cara menyediakan Laksa Sarawak oleh anak jati Limbang, Sarawak, Cik Dorothy Yapis.  Mungkin kalau guna paste laksa yang berlainan, cara penyediaannya juga berlainan.  Atau mungkin cara itu mengikut daerah masing-masing, orang Limbang punya cara lain, orang Kuching juga lain tak salah kita ambil tahu dan belajar.  Kat bawah tu siap ada resepi tapi yang penting dapatkan paste laksa itu dulu.


Rebus ayam hingga empuk, kemudian isi ayam dicarik- carik halus (carik macam isi ayam untuk soto).  Isi udang jugak direbus sekejap.


Paste laksa perlu direbus terlebih dahulu, biar menggelegak seketika.  Ukuran air ada disediakan pada bungkusan paste itu.  Kemudian tapiskan untuk asingkan kuah dan serdak, serdak tu buanglah.


Serdak yang telah ditapis dan diasingkan.


Antara bahan pelengkap Laksa Sarawak adalah hirisan daun sup atau daun ketumbar dan limau kasturi.


Sebaiknya sediakan bawang goreng sendiri.


Sediakan telur dadar, gulung kemudian potong halus-halus.



Bihun celur dengan air panas hingga lembut dan toskan.


Untuk sambal laksa goreng dengan minyak sedikit bahannya - belacan, tomato (hiris), bawang merah dan cili padi hingga layu. 


Tumbuk lumat untuk dapatkan sambal seperti di bawah ini.


Didihkan semula kuah yang telah ditapis tadi dan masukkan santan.  Kacau untuk mengelakkan santan pecah minyak.  Masukkan garam, gula dan bahan perasa.  Bahan semua main agak-agak saja, nak lebih lemak lebihkan santan. 


Bahan utama macam di bawah ini, isi ayam, bihun, sambal belacan, telur dadar dan kuah laksa.


Kalau dah siap jomlah kita makan Laksa Sarawak.


Jemput makan...


Ini sambal (paste) laksa sarawak yang kami guna hari itu, Cap Burung Bayan bau dia macam ubat herba cina pun ada.
Saya pernah diajarkan oleh sahabat saya menggunakan paste laksa dari brand lain yang tidak perlu membuang serdaknya.  Cuma caranya agak lain sedikit dengan merebus paste bersama tulang ayam dan kulit udang.  Rasanya jugak tetap sedap dan menyelerakan.
Selamat mencuba.
Wassalam.

7 comments:

  1. Wkmsalam.
    Makanan yang enak dan lazat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi best sebab sendiri yang sediakan...hehehe

      Delete
  2. Telan air liur.
    Terasa mengidam pula nak makan.

    ReplyDelete
  3. Special ye laksa sarawak ni..macam ala2 soto pun ada.tak pernah lagi merasa makan laksa sarawak..

    ReplyDelete
  4. Special ye laksa sarawak ni..macam ala2 soto pun ada.tak pernah lagi merasa makan laksa sarawak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat utara susah nak jumpa PK tenggelam dek laksa kedah or laksa penang....dulu laksa shark ada jual, tapi resto tu pun dah tutup.

      Delete