Monday, 25 April 2016

PISANG HIJAU / PISANG IJO


Assalam...
Dessert pisang hijau yang telah dimodifikasi, (saya anggap versi derhaka) dengan yang versi original pisang hijau di tempat asalnya (kota makassar).  Yang ini bukan saya buat, ada terjual di Klang yang mereka juga panggil sebagai pisang hijau.  Masih menggunakan pisang dan warna hijau pada kulit luar.  Cuma tulah kulit luar yang berwarna hijau tu menggunakan kulit kuih dadar, manakala resepi asal gunakan paste tepung yang dibentuk seperti buah pisang. 



Kuah pun turut modified, ada tambahan sagu dan pisang hijau ini tidak dimakan bersama dengan parutan ais dan sirup ambon.  Sebaliknya kuahnya dibuat seperti membuat sos vanilla (menggunakan tepung gandum dan santan) diletakkan dengan esen pisang, seakan kuah pengat gitu.  Tapi sebab tiada rotan, akar pun berguna juga, versi yang ini pun boleh layan sama.
 


Kalau jumpa kuih ini di mana-mana boleh lah dicubanya.  Cuma kalau pernah makan kuih pisang hijau ditempat asalnya, pasti akan ada komen mengenainya.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment