Assalam...
Setelah selesai tugas si wak membersihkan sotong menjadi putih, bahagian kepala dan perut sotong yang mengandungi kantung dakwat dan telur akan diletakkan asing. Dia akan war-warkan kepada sesiapa yang berminat, tiada yang minat akan jadi rezeki si tong sampah. Selalu saya memang tidak beminat bukan sebab tak suka, tapi takut alahan menjadi-jadi.
Mula-mula memang nak masak aje semua, tapi terlalu banyaklah pula. So kita settle dengan yang hitam ini dulu. Picit-picit dakwat tu bagi hancur sebelum campur ke dalam periuk dan hasilnya seperti di bawah ini.
Ada orang tanya boleh makan ker, tak beracun ker? saya cuma boleh jawap mestilah boleh lah. Saya dah makan sejak kecil, mak saya yang kurang skill kuliner hanya hidang yang seperti ini jika tidak dibakar. Sambal sotong ker apa memang tak pernah pula mereka sediakan. Kalau pasal beracun pula, kena tanya yang pakar dan agaknya dah banyak toksid sotong terkumpul dalam badan itu yang semakin hari semakin membesar mengalahkan juara.
Kalau berani dan minat nak mencuba boleh rujuk cara penyediaannya di sini.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment