Tuesday, 19 February 2013

Simpan Beras guna Tupperware Rice Dispenser...


nasamulia
Tupperware Rice Dispenser - berkapasiti 10.5kg

Assalamualaikum wbt semua,
Nak simpan beras pun kena sekolah ker? Takdelah macam tu, tapi kalau nak beras sentiasa segar dan tahan terdapat beberapa kaedah dan peraturan yang perlu diambil tahu.  Mak nenek kita dulu pun sentiasa memberikan petua berkenaan hal ini.  Mulia nak share kan penyimpanan beras menggunakan Tupperware Rice Dispenser untuk memastikan kesegaran beras.
Beras kebiasaannya di simpan di dalam kontena atau balang tembikar,  ketika beras dicedok dengan cawan dan sentuhan dengan tangan yang basah akan mencemarkan beras dan mengakibatkan pembiakan bubuk beras.  Berikut adalah ciri-ciri khas yang boleh didapati pada rekaan unik ini.
. Rekabentuk laci yang unik, cara mudah mengeluarkan beras.
. Lebih bersih, mengelakkan sentuhan tangan yang tercemar.
. Sistem FIFO (first in first out), beras lama dikeluarkan dahulu.
. Sekali tarik mengeluarkan anggaran 1 cawan beras (150gm).
. Saiz yang mudah diletakkan di kaunter dapur.
. Boleh menyimpan 10.5kg beras, sesuai untuk kegunaan seisi rumah.
nasamulia
Tarikkan Laci untuk mengeluarkan beras.
nasamulia
Sekali tarikan mengeluarkan tetap secawan beras (150gm)
nasamulia
Kesegaran terkawal; beras lama akan digunakan terlebih dahulu.

Tingkap memudahkan semakan baki beras.
Tip-tips untuk mengelakkan bubuk beras;
. Tarikkan laci sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk menggerakkan beras, menggelakkan bubuk beras daripada membiak.
. Tuangkan beras lebihan balik ke dalam bekas dengan serta merta.
. Pastikan beras kering dan tanpa tanda bubuk sebelum dimasukkan ke dalam bekas.
. Jangan gaulkan beras berbubuk dengan beras baru.
Unit ini boleh didapati melalui dealer Tupperware atau berkunjung sendiri ke Distribution centre berdekatan dengan harga RM288.00 (harga untuk Semenanjung sahaja).  Kalau nak diskaun yang menarik kenalah jadi member dengan yuran RM70.00 dan boleh nikmati pelbagai lagi keistimewaan di samping menjana pendapatan.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment