Monday, 30 September 2019

Kek Durian

Assalamm...
Bekalan isi durian daripada musim yang lepas masih tersisa dalam freezer.  Walaupun tak dapat balik kampung menikmati raja buah itu, mertua tak lupa nak kirimkan buah durian atau isi durian untuk saya.  Mana yang tak makan habis tu, saya sejuk bekukan, bila nak makan baru keluarkan macam makan aiskrim durian gitu.  Beberapa kali juga olah isi durian untuk dijadikan manisan untuk bapak ketika itu, arwah memang suka sangat dengan durian dan tiada larangan dari segi penyakit untuk arwah menikmati durian.


Sementara stock isi durian masih ada, kita carilah apa lagi benda yang boleh buat dengannya.  Jumpa resepi kek durian ini dikongsikan di fb, banyak resepi kek durian yang dikongsikan tetapi cheese durian, yang ini kira macam butter kek, memang suka lah jika butter kek, maka tanpa berlengah kita try lah.  Ternyata hasilnya pun sedap juga, harum semerbak bau durian masa keluarkan kek dari oven.


Kek Durian
Sumber: Cikgu Azlina


Bahan-bahan
250gm mentega bermutu tinggi /majerin
1 cawan gula halus
1sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil esen durian/ emolco durian


**Bahan di atas mix sampai gebu


7 sudu besar susu pekat
5 biji telur
1 cawan tepung gandum - diayak
1 cawan tepung naik sendiri
7 sudu besar susu segar

Cara Penyediaannya
* Masukkan 100-200 gram isi durian segar, carik-carikkan dengan 7 sudu besar susu pekat ke dalam bahan yang di mix tadi iaitu butter, gula halus, esen vanila dan esen durian.
* Mix sekejap dan masukkan telur satu per satu.
* Perlahankan mixer masukkan separuh tepung gandum yang telah diayak dan tepung tepung naik sendiri.
* Tuang pulak susu segar kemudian masukkan lebihan tepung sampai habis.
* Bakar pada suhu 170 darjah, masa 45 hingga 50 minit bergantung pada oven masing-masing.



Terima kasih kepada penyumbang resepi moga terus menjadi amal jariah yang berterusan untuknya.  Amin Ya Rabb.
Wassalam.

4 comments: