Thursday, 10 September 2015

Sambal Hiris Wak Dol

Assalam...
Sambal paling senang nak buat, sebab tak perlu nak tumbuk-tumbuk guna lesung batu atau blender.  Bahan-bahan pun yang sentiasa dalam dapur dan hanya perlu dihiris halus-halus saja bahannya.  Sambal ini, saya selalu tengok Kak Uda (Kak Sal) sediakan untuk menawan selera suaminya (Wak Dol).  Walaupun kadang Kak Sal dah masak bermacam-macam jenis lauk, tapi tak sedikit pun menarik minat sang suami untuk makan.  Jadi Kak Sal akan buat sambal hiris ini, lepas itu memang laju ler si Wak Dol ambil pinggan dan makan.  Kadang tu rasa pelik jugak bila difikir.  Tapi tulah manusia ini macam-macam, benda paling simple dan kecil sudah cukup puas bagi mereka, sementara orang lain pulak perlukan sesuatu yang gah untuk kepuasan.
Nak sediakan sambal ini, takde ukuran spesifik semua main agak-agak yang penting kena dengan citarasa tekak sendiri ye.  Versi yang Kak Sal selalu buat tak diletak kicap jadi warna tu putih-putih pucat gitu, tetapi tetap saja menyengat selera Wak Dol.


Sambal Hiris Wak Dol
Sumber: Kak Sal


Bahan-bahan
Ikan bilis
Bawang merah - hiris
Bawang putih - hiris
Cili merah - hiris
Cili hijau - hiris
Cili padi - hiris
Halia muda - hiris
Garam
Kicap 
Orange sunquick 


Penyediaannya
* Goreng ikan bilis terlebih dahulu dan asingkan.
* Tumis bahan hiris hingga layu.
* Masukkan ikan bilis goreng, garam, kicap dan sedikit orange sunquick.
* Sesuaikan rasa, angkat dan hidang.  
Wassalam.

No comments:

Post a Comment