Sunday, 16 October 2016

Kari Kepala Ikan Salmon


Assalam...
Faveret en.Abe lauk kari-kari ini, mana mai darah mamak tu tak tahu lah.  Sebab dia gemar sangat makan kari, jadi biar dia jer yang masak.  Bukan nak mengelat tapi kita memang tak pandai masak kari.  Tak pandai nak balance kan rasanya, selalu sangat dah rasa kari jadi pahit.  Mungkin sebab tak berapa nak masuk makan kari jadi tak tahu macamana standard sedap untuk kari.




Ikutkan saya masak asam pedas atau steam kan saja kepala ikan tu.  Ayik selere kita saja nak diikut susah jugak kan.  Nanti ada yang makan hati berulam jantung walhal makan nasi berlauk kan ikan salmon.  Jomlah tengok resepi mudah ini.
 



Kari Kepala Ikan Salmon
Sumber: En.Abe


Bahan-bahan
Kepala ikan salmon - belah dan bersihkan
3 sudu serbuk kari ikan campur sedikit air untuk buat paste
2 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - hiris
1 biji tomato - belah empat
1 biji cili besar - belah dua
4 biji kacang bendi
Sedikit halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Serbuk perasa secukupnya


Cara Penyediaanya
* Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga layu.  Masukkan halba campur.
* Masukkan kari paste dan tumis hingga masak / naik minyak.
* Masukkan air asam jawa, dan tambahkan air (ikut banyak pekat kari yang kita nak) biar mendidih.
* Masukkan kepala ikan, tomato, cili merah dan tomato.
* Perasakan dengan garam dan gula.  Didihkan seketika hingga kepala ikan dan sayur empuk.
*  Sesuaikan rasa dan tutup api.  

Selamat mencuba.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment