Assalam...
Biasanya kalau pergi pasaraya Aeon (dulunya Jaya Jusco) salah satu tempat faveret nak lepak sambil menjamu selera adalah di food court dia. Banyak makanan boleh dijadikan pilihan lagi best time happy hour dia sebab ada diskaun. En.Abe tak pernah miss untuk memilih janggut sotong goreng ini (nama tu saya yang bagi). Sebab harga sotong ikut berat timbangan, ambil sikit saja harga dah berapa, tak murah tau.
Suatu hari tu dapat kepala sotong yang agak banyak, puas juga mencari resepi nak memasaknya. Lepas buat sambal, buat tumis pula, buat masak hitam, ulang lagi buat sambal tapi masih berbaki. Mengenangkan en.Abe suka sangat beli janggut sotong goreng kt Aeon, saya pun cuba buat jugak. Buat ala-ala pun jadilah yang penting sedap. Saya rujuk resepi dari sini walaupun saya hanya menggunakan janggut sotong. Sebagai rujukan akan datang saya cnp resepinya di sini.
JANGGUT SOTONG GORENG
Sumber: Ayu S'pore
Sumber Kedua: Kak Rose
Bahan-bahan;
500g sotong
1 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
1 biji telur
sedikit garam & lada sulah
1/2 sudu Italian herbs ~ tak ada, ganti dgn serbuk kari
1 sudu kecil paprika (kak rose x de, x letak)1 sudu kecil serbuk cili
Cara Penyediaannya;
* Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
* Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
* Pukul telur sikit dan masukkan sotong, ketepikan.
* Gaul tepung, baking powder, garam, lada sulah, italian herbs, paprika dan serbuk cili.
* Masukkan sotong yg telah digaulkan dengan telor, salutkankan sotong dengan tepung.
* Goreng dalam minyak terendam hingga kekuningan.
* Hidangkan dengan Sos Tatar dan sos cili.
Wassalam.