Tuesday, 11 February 2020

Jalan-Jalan Ke Studio Chef Asma

Assalam...
Hari minggu yang sendu sebab tak tahu nak buat apa (banyak jer benda kena buat, tapi tak tahu nak mula yang mana dulu), jadi kita jalan-jalan ke sini dulu.  Hajat nak cari pau Puchong yang viral tu pun iya juga.  Agak jauh juga tempat dia nie, mungkin sebab kami pertama kali dapat sampai ke sini.  Kebetulan hari kami pergi tu, chef Asma takde kelas masak di situ, jaga student exam kata pembantu dia.


Peralatan memasak yang chef asma guna adalah brand Trio, turut dijual pada pelajar dan mereka yang berminat.  Memang ramai bakers dan peniaga kuih yang guna brand ini, satu testimoni yang baik bagi mereka yang pertama kali hendak mencuba peralatan tersebut.  Gambar bawah adalah sample steamer.  Stok dah habis, sampai jer terus habis kata pembantu chef, mereka buat pre-order benda nie.


Stok loyang baru sampai dari Indonesia, sesuai untuk kuih talam dan juga untuk membakar kek. 


Ini pula adalah set pembaris dan cutter untuk kuih talam.  Kalau beli kuih yang cantik dan sama saiz jer mereka potong guna set ini lah.


Sebab takde kelas masak hari tu, kami minta izin melihat-lihat kawasan dapur yang selalu penuh dengan student.  Pembantu chef sangat mesra pelanggan, setiap yang kami tanya berkenaan peralatan, dia bagi penerangan siap buat contoh dan perbandingan antara satu jenama peralatan yang mereka guna.  Kalau jumpa servis cantik macam tu baik, dari tak nak beli barang jadi borong terus.  Mula-mula nak datang tengok dan servey harga saja dulu, tapi sebab adik tu baik terus lah kami beli oven.

Sistemetik dan tersusun rapi setiap peralatan dari sekecil-kecil ke benda yang besar.  Seronok tengok barang dan bahan-bahan yang banyak untuk persediaan kelas, selalu setiap hujung minggu memang ada kelas di studio ini.


Adik tu kata, kalau nak tengok modul apa yang akan diajar setiap hujung minggu, kena check dekat fb Chef Asma.  Chef ajar macam-macam jenis, pastry, kuih tradisi, roti, lauk-pauk dan banyak lagi, harga bergantung pada jenis modul yang dipilih.  Lepas ini boleh lah nak menabung untuk sertai kelas chef Asma. 


Nak sesuaikan dengan oven baru, en.Abe hasut pula beli mixer yang ini.  Ada offer hari tu, kalau compare dengan brand lain yang ini jauh lebih murah.  Boleh lah untuk permulaan bukan bakers tegar pun, buat ikut suka hati dan ikut dan.

Harap-harap rajin lah ye lepas ini, jangan simpan buat tukun tiruan pula macam yang lepas-lepas.
Wassalam.

Monday, 3 February 2020

Syafakillah Untuk Mak Teh.

Assalam....
Mak Teh, ibu saudara en.suami di diagnose mengidap kanser sarcoma tahap 4, mulanya ramai yang menjangkakan kanser lymphoma kerana bengkak dan benjolan yang timbul dibahagian leher.  Kehidupan seorang yang sihat dan ceria selama ini, tiba-tiba bertukar 360 darjah setelah mengalami sakit sekitar 3 bulan yang lalu.  Mula-mula bengkak biasa seperti beguk di leher dan menjalani pemeriksaan kesihatan di hospital Seremban.  Peringkat permulaan beberapa saringan kesihatan dan ujian darah dilakukan tetapi masih tidak dapat mengesan sakit yang dihidapi.  Bahagian leher terus membengkak dan menyukarkan untuk menoleh ke kiri atau ke kanan, baru doktor sarankan untuk membuat ujian biopsi dengan mengambil sedikit tisu di bahagian bengkak.  Mak teh buat scan di KL sebab peralatan di hospital sebelum ini tak complete untuk tentukan tahap kanser dan rawatan susulan yang sesuai.  
 
Kami datang melawat di IKN Putrajaya selepas mak teh menjalani rawatan kimoterapi.  Nampak sangat keadaan mak teh lemah dan perlu ditempatkan di ward beberapa hari sebelum dibenarkan balik.  Sempat suapkan makanan dan borak-borak dengan dia, dia tanya resepi buat bubur yang dia makan.  Sedih melihat keadaan dia sebenarnya, tapi kena tahan jangan nangis, kita yang sihat kena bagi semangat pada dia.  setiap kali jumpa mak teh tak lupa minta kita doakan dia.

"Syafakillah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba'dahu saqaman"
Artinya: Semoga Allah menyembuhkanmu secepatnya, dengan kesembuhan yang tiada sakit selepasnya.  Amin, amin yarabbal alamin. 


Minggu depan mak teh kena buat kimo kali kedua di IKN lagi, semoga mak teh terus kuat dan sihat selepas ini.  Amin.  Tolong doakan mak teh saya ya sihat semula.
Wassalam.

Sunday, 2 February 2020

Rizky Cendol Durian, Manis Berdenyut Di Kota Damansara

Assalam...
Suka cendol dan durian, kita geng.  Beberapa hari lepas teringin sangat nak makan cendol, mana nak cari yek, duk terbayang cendol mamak bawah pokok tapi warung mamak punya cendol takde durian.  Tak tau lah kemaruk apa nak cari cendol, agaknya selalu tengok kat wall orang tayang cendol.  Punya ramai yang tayang gambar cendol, musim panas kot tu yang ramai mencari cendol.


Nak dijadikan cerita, suatu petang balik kerja letih sangat.  Buat-buat muka macam nak mati, nak harap simpati ker atau memang kempunan nak makan cendol, tapi hari tu tak tipu memang letih sangat.  Agaknya en.Abe kesian tengok dia offer diri nak keluar carikan benda makan yang dihajati, kang betul-betul mati tak sempat nak makan haru juga dia.  Cakap lah nak makan cendol kalau boleh yang ada durian.  Dengar dia duk berkira-kira, tempat biasa kita makan ada cendol tapi takde durian, tak kan nak gi Shah Alam tempat yang kita pernah pergi tu, TTDI pulak letak paste durian tak sedap, SS2 tak nak.  Gigih tanya kawan-kawan kat mana tempat jual cendol durian malam-malam sampaikan dia kena gelakkan, isteri mengidam nak cendol malam-malam.  Akhirnya Allah lorongkan dia jumpa dengan gerai ini dan bawa balik mangkuk cendol untuk isteri, aik beli sampai 2 mangkuk.  Nak perli kah apa kah, makan saja jangan banyak tanya, tapi serius sedap.   


Beberapa malam selepas itu, repeat datang beli cendol lagi.  Tak sempat nak lepak makan-makan di situ kita bungkus saja.  My bff hantar gambar masa dia makan kat situ dengan si pakcik, masa tu dah tak terliur sangat sebab kita dah pekena dulu cendol durian ini.


Tu harga cendol di gerai Rizky, section 6 Kota Damansara.  Letak durian dalam cendol tu memang tak kedekut, saya tanya harga dalam mangkuk kepunyaan pelanggan lain, itu yang harga RM10 ker.  Adik tu cakap iya kak, kami buat promosi sempena musim durian, kalau luar musim harga mungkin berubah kak.  Iya akak faham, kalau tak lepas kos macamana nak jual murah dik.


Gerai dia tepi jalan, satu deret dengan gerai nasi ayam warisan KD.  Dibuka setiap hari dari siang hingga ke malam hari.  Berbaloi dengan harga dan durian yang mereka bagi.

Memang rezeki sangat jumpa cendol durian di gerai Rizky Cendol Durian Manis berdenyut, Tengah malam pun boleh lari sini pekena cendol bila teringin.  Moga bisnes adik ini makin maju dan berterusan.
Wassalam.

Saturday, 1 February 2020

Masak Lemak Rebung Bersama Udang

Assalamm..
Suka sangat makan sayur rebung, tapi selalu jumpa orang jual yang sudah ada bau dan yang dijeruk.  Rebung memang ada bau bila disimpan lama walaupun tak dijeruk. Masih teringat sayur bening rebung yang mak saudara masak ketika di Indonesia baru-baru ini, bila nak masak baru dia pangkas tunas rebung di rumpun buluh.  Jadi memang fresh dan tak berbau, masak bening cair pun dah sedap. 


Ini jumpa rebung segar dijual ketika berjalan-jalan di Pekan Sehari Temerloh, terus beli.  Kalau jumpa rebung yang setongkol tak bersiang kulit lagi bagus, tapi takde pula hari tu.  Bungkusan yang warna gelap sebelah tu jeruk maman, bagi yang tak biasa jumpa. 


Mulanya ingat rebung tu nak dibeningkan saja dengan daun kelor, tapi melihat ada stok udang dalam peti, terus tukar jadi masak lemak rebung campur udang.  Udang tu dah tak berapa fresh dah sebab dah beli lama, jika nak hasil lebih urmph, kena guna semua fresh ya.  Resepi lebih kurang macam ini lah;


Masak Lemak Rebung bersama Udang
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
1 pkt rebung segar
300gm udang
1 kotak kecil santan
2 biji bawang merah
4 biji bawang putih
Sedikit lada hitam
Secukupnya garam
1 keping asam keping
Air secukupnya


Cara Penyediaannya
* Tumbuk bawang merah, bawang putih, dan lada hitam hingga lumat.
* Dalam periuk campurkan bahan tumbuk, garam, santan dan asam keping dan didihkan.
* Tambah air secukupnya.
* Masukkan rebung dan udang.
* Guna api sederhana, didihkan hingga masak.
*  Sesuaikan rasanya, dan hidangkan.

Ada yang kata, makan rebung angin boleh sebabkan sengal-sengal badan.  Alhamdulillah untuk saya ok saja, jika memudaratkan lebih baik tinggalkan atau kawal pemakanan ya.
Wassalam.