Assalam...
Saya bukan penggemar rendang, cuma ada setengah-tengah rendang yang saya suka rasanya yang saya makan. Itupun setakat portion kecil, tak sama dengan makanan lain bila suka memang makan sepuas hati. Lagi satu sebab kurangnya minat nak makan pulut, tu juga sebab kurang nak ambil rendang sebab rendang nie, nak makan padanan yang terbaik adalah makanan yang berunsurkan pulut, lemang, ketupat, pulut kuning atau lepat. Jika hari raya, tetap sediakan rendang tapi saya akan pilih menu yang lain dan rendang tu tak terusik lah jawapnya. Sukar saya nak mengambarkan rasa rendang yang saya suka, sama ada rendang tu rendang minang, rendang melayu atau rendang tok. Tapi yang saya pasti rendang yang saya suka yang ada rasa daun limau.
Raya puasa lepas, saya makan sedikit rendang yang di sediakan oleh en.Abe, kali ini tersuka pula dengan rasa rendang daging tu. Tak tahu apa beza bahan-bahan dengan rendang-rendang yang dia sediakan sebelum ini, sebab rasanya berbeza sangat dan jadi suka nak makan. Saya cakap ini baru rasa rendang, ke saya yang buta ek. Tak suka makan rendang tiba-tiba nak komen mana rendang sedap dan mana yang tak. Walaupun tak suka makan kena ambil tahu juga, dan saya dah salinkan resepi rendang macam kat bawah nie.
Rendang Daging
Sumber: Chef Nasa
Bahan-bahan
1kg daging- hiris tebal
500gm bawang merah*
8 ulas bawang putih*
200gm cili giling (tambah jika suka pedas)
500ml santan pekat
200gm kerisik
1 inc. halia*
1 inc. lengkuas*
200gm kunyit hidup*
8 batang serai*
6 helai daun limau purut - hiris
2 helai daun kunyit - hiris
Sedikit gula merah
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara Penyediaannya
* Blend halus bahan bertanda "*".
* Tumis bahan blend hingga naik minyak, masukkan cili giling tumis lagi hingga cili masak.
* Masukkan daging, reneh hingga daging empuk (Nak singkatkan penyediaan rendang, daging direbus terlebih dahulu hingga empuk dalam pressure cooker, potong daging selepas direbus).
* Masukkan daun limau purut, daun kunyit, garam, gula merah dan serbuk perasa.
* Masukkan santan dan kerisik. Masak lagi dengan api perlahan hingga pekat dan berminyak.
* Sesuaikan rasanya dan tutup api.
* Hidangkan bersama lemang, ketupat atau nasi pilihan.
Penggemar rendang boleh cuba lah resepi ini, memang terbaik hasilnya. Paste rendah tu klau buat banyak boleh frozenkan bila-bila nak merendang tinggal campur dengan bahan yang kita nak, daging, ayam atau kerang
Wassalam.