Assalam...
Sessi main masak-masak dengan mak mertua, kali ini belajar buat ketupat sotong yang merupakan salah satu makanan tradisi orang pantai timur terutama kelantan dan terengganu. Ketupat sotong ini sebenarnya kena makan sebagai lauk dengan nasi atau dimakan begitu saja? saya pun tak berapa pasti. Tetapi kedua-dua cara itu pun boleh mengikut citarasa masing-masing.
Jom ikut langkah demi langkah ini, simple dan mudah saja untuk menyediakan menu ketupat sotong ini.
Kulit luar sotong tu boleh dibuang kalau hendakkan sotong yang putih. Tetapi sebab kami suka ketupat sotong yang asli dan masih nampak kulit yang bintik-bintik jadi biar ajelah.
Ketika proses memasak itu pun, kulit luar sotong akan tertanggal dengan sendirinya.
Ketupat Sotong
Sumber: Nang Teh
Bahn-bahan
1 kg sotong - bersihkan dan asingkan kepala dan badan.
2 cawan beras pulut - rendam sekejap
1 liter santan cair
500ml litre santan pekat
Garam secukupnya
Gula pasir
Gula nipah (manisan)
Daun pandan
Cara Penyediaannya
* Campurkan beras pulut yang telah direndam terlebih dahulu dengan sedikit santan cair dan garam.
* Isikan pulut ke dalam badan sotong sehingga 2/3 penuh.
* Sumbatkan balik kepala sotong ke badan sotong dan kemaskan dengan lidi.
* Susun sotong dalam kuali atau periuk, masukkan santan cair dan daun pandan. Masak hingga menggelegak.
* Masukkan santan pekat dan gula nipah.
* Tanak hingga pulut masak dan kuah pekat sedikit.
Wassalam.