Wednesday 13 February 2019

Kek Suji / Sugee Cake

Assalam...
Selepas merasa keenakkan kek suji yang dihidangkan oleh isteri bos lama (Eurasian) tak henti mencari-cari resepi kek suji ala Eurasian yang sangat sedap.  Auntie (panggilan kami untuk wife bos) dulu bawa kek suji untuk kami selepas hari krismas, dia cakap buat khas dan halal tak campur alkohol seperti yang selalu mengikut secret recipe keluarganya.  Ikut resepi asal tepung suji (semolina) akan direndam dengan alkohol terlebih dahulu sebelum sediakan kek ini.  Orang Eurasian memang suka hidangkan kek suji ketika menyambut hari kebesaran seperti sambutan krismas, hari ulang tahun, hari perkhawinan atau pun house warming.




Banyak resepi kek suji yang saya jumpa dan ada yang pernah dicuba resepinya lebih kurang menyediakan kek mentega biasa dan rasanya pun biasa-biasa saja.  Sehingga jumpa resepi Kek Suji dari blog Kak Wan (Citarasawa), jika orang pro pasal kek/baking dah claim resepi itu yang terbaik, maka terbaik lah tu.


Kek Suji / Sugee Cake
Sumber: Citrasawan


Bahan-bahan
6 biji telur (asingkan putihnya)
113gm tepung suji
113gm tepung naik sendiri
225gm gula castor
100ml susu sejat
280gm mentega
1 sudu teh esen vanilla
50gm serbuk badam
Hirisan badam untuk hiasan.


Cara Penyediaannya
* Putar mentega dan gula hingga kembang dan putih.  Masukkan tepung suji dan biarkan semalaman atau sekurang-kurangnya 4 jam.
* Pukul putih telur hingga kembang. ketepikan.
* Pukul semula adunan (1), masukkan kuning telur sedikit demi sedikit, diikuti tepung naik sendiri, serbuk badam, susu sejat dan esen vanilla.
* Kaup balikkan dengan putih telur hingga rata.
* Masukkan ke dalam acuan dan tabur hirisan badam di atasnya.  Bakar pada suhu 180'C selama 45 minit. 

Walaupun tersilap step akibat sepintas lalu baca resepi (skip proses perap adunan semalam atau 4 jam), tapi hasil kek sujeenya tetap sedap.  Almond flake pun lupa tabur, padahal dah duk tepi mixing bowl, dah landing dalam oven baru sedar.  Next time buat ikut betul-betul, mesti lagi kebabom hasilnya kan.
Wassalam.

5 comments:

  1. Hello, I enjoy reading through your article.
    I like to write a little comment to support you.

    ReplyDelete
  2. I am curious to find out what blog platform you have been using?
    I'm experiencing some small security issues with my latest blog
    and I would like to find something more safeguarded.
    Do you have any recommendations?

    ReplyDelete
  3. Kak, bakar di loyang yang brapa besar?

    ReplyDelete