Assalam...
Cerita my cucu yang bawa mangga muda datang rumah hari itu, pada saya amat masam bila hendak di makan begitu saja. Tak tahu lah sejak dua menjak ini ini tak boleh terima masam yang terlampau, salah satu nikmat dah kena tarik agaknya. My cucu cakap sedap tak masam, en.Abe pun boleh layan makan mangga tu dengan serbuk asam masin tu. Hasrat nak buat jeruk mangga asam boi terpaksa dilupakan, sebab nak juga merasa mangga muda, ambil lah 2 biji untuk buat kerabu dengan harapan kuranglah rasa masamnya.
Sebagai penambah lauk makan tengahari kami hari ahad tu. Ikut petua emak sangat, buatlah apa-apa sambal untuk memenuhkan dulang hidangan. Menjadilah seperti di bawah ini, lauk penuh satu dulang bukan satu meja ya. Sebab tetap masam mangga tu, saya pilih makan cili, ikan bilis dan udang kering, mangga tu ambil sikit sahaja.
Kerabu Mangga (Lawak Pao)
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
Mangga muda
Udang kering
Ikan bilis
Cili padi
Sedikit garam
Cara Penyediaannya
* Mangga cincang atau guna peeler khas untuk meracik buah.
* Jika guna buah mangga jenis yang berair banyak, perah dan buangkan jusnya untuk mengurangkan rasa masam.
* Goreng ikan bilis dan udang kering.
* Campurkan semua bahan dan gaul rata.
Selamat mencuba.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment