Tuesday, 15 March 2016

Pulut....Dah macam Hari Pulut Sedunia


Assalam....
En.Abe dapat gambar dari mana ntah, gambar pulut diregukan dengan ayam goreng dan cili sos thai.  Berulang kali tanya soalan bila nak buat, sambil tunjuk pulut susu yang dibeli ketika ke sempadan hari itu.  Rasa nak sorok cepat-cepat je pulut tu, kalau sendiri punya makanan feberet laju jer nak buat.  Kita sebenarnya tak minat sangat makan pulut, ciri-ciri yang langsung tak mewarisi ahli keluarga lain, yang semuanya hantu pulut.  


Sebab kasih dan sayang pada suami tercinta kan, kita rajinkan diri menanak pulut sebelum dia merajuk.  Masak guna pressure cooker (noxxa) sangat menyenangkan kerja, lepas 5 minit pulut pun siap terhidang.  Pulut susu sekilo tu separuh buat putih dan separuh lagi buat pulut kuning.  Pulut kuning kita regukan dengan rendang daging dan sambal udang.

Lauk rendang dan sambal udang tu, bukan hasil dari air tangan sendiri tapi dapat daripada kenduri semalam.


Sebab nak makan sangatkan pulut tu, pesan kat En.Abe balik kerja nanti singgahlah beli durian, dapat sebiji pun jadilah.


Tambah permintaan lagi, tambah beli sebiji mangga masak lagi.  Dapat 2 biji mangga lily, tapi sangat mengecewakan sebab masamnya ya ampun sampai terkenyit-kenyit mata jadinya.


Sebab katanya menu pulut ini lebih dominasi oleh orang Thai, jadi air pun nak perasa ais cream soda yang dibeli dari sempadan.  Tolong sikit, bukan orang Thai saja yang suka makan pulut tau, contoh terdekat keluarga saya yang langsung tiada darah Thai semua suka makan pulut dari sarapan hingga malam boleh layan makan pulut.  Pesta pulut mereka lagi macam-macam warna bukan setakat putih dan kuning saja.  Kira pulut ini makanan orang nusantara lah.


Luar musim, beli durian udang merah (ang her) macam beli emas, sebiji ini RM50.  Takpe rabak poket demi isteri tercinta takpe, dapat pahala bukan pergi joli katanya.  Nak noted kat sini, saya tak suka durian udang merah, tetap suka pada durian D24 walaupun durian Musang King dan Xo Xo lagi sedap.  

Makan hari juga nak habiskan pulut tu, tapi hari ke-2 takde dah lauk yang pelbagai hanya diregukan dengan ikan talapia goreng.  Semalam terasa sakit urat keting masa nak melangkah, hari ini urat kat tulang belikat pulak.  Ini semua gara-gara makan pulut ker? tapi diorang ok jer lepas makan pulut. 
Wasalam.

No comments:

Post a Comment