Assalam...
Kek lapis kedua yang saya bawa untuk bunda tercinta hari itu. Saya tahu kalau kek coklat mak takkan tolak tapi kalau digabungkan dengan cheese ini belum tahu lagi reaksi dia. Selalu kuih jenis masin-masin ini agak kurang mendapat sambutan. Moto yang bunda pegang sejak dari dulu lagi, kuih-muih kena manis kalau tak manis bukan kuih. Jadi fahamlah kita kalau buat kuih tak manis tu memang dia tak suka, habis kalau kuih yang rasa masin tu tak tahulah apa gelarannya. Resepi kek lapis ini saya copy paste dari resepicitarasawan blogspot, minta di halalkan ya kak Wan.
Kek Lapis Chocolate Cream Cheese
Sumber: Kek Warisan Bonda
Resepi Asal: Nomie Cakes
Bahan A
12 biji kuning telur B
6 biji putih telur
300 gm gula kaster
300gm tepung Hong Kong
2 sudu kecil ovallete
Bahan B - Adunan Krim Keju
250gm krim keju
4 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh lemon paste
Bahan C - Adunan Coklat
250gm mentega
4 sudu makan susu pekat manis
150gm coklat masakan - cairkan secara double boiler
1 sudu besar coklat emulco
Hiasan: Parutan Keju Cheddar secukupnya
Loyang: 9 x 9 x 3 di alas dasar dan gris
Cara-penyediaanya:
1. Bahan A: Pukul kuning telur, putih telur, gula kaster dan ovalete dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat. Perlahankan mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga bergaul rata.
2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
3. Satu bahagian diadun bersama bahan B (adunan Keju) dan satu bahagian lagi diadun bersama bahan C (Adunan coklat).
4. Ambil 9 sudu besar adunan coklat, ratakan ke dalam loyang. Bakar api atas dan bawah pada suhu 180'C selama 8-10 minit.
5. Angkat tekan dengan penekan kek lapis, sapu sedikit mentega cair pada permukaan kek dan lapis dengan 9 sudu besar adunan keju. Bakar dengan api atas saja selama 8 minit.
6. Ulangi melapis berselang seli hingga habis.
7. Untuk lapisan terakhir, tabur permukaan kek dengan parutan keju dan bakar dengan api atas dan bawah selama 10 minit.
8. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Bahan B: Pukul krim keju, lemon paste dan susu pekat manis hingga berkrim. Kaup balikkan dengan adunan yang dibahagi tadi.
Bahan C: Pukul mentega dan susu pekat manis hingga berkrim. Masukkan ke dalam adunan yang dibahagi tadi bersama coklat cair dan coklat emulco. Kaup balikkan hingga sebati.
Ternyata bunda lebih gemar pada kek lapis asam manis yang saya buatkan, tapi itupun bunda kata, yang versi kukus lagi sedap sebab lebih lembut agaknya.
Wassalam.
alahai sedapnya pepagi nengok ni
ReplyDeleteboleh try ni lepas ni tunggu mood rajin haha
Pepagi boleh jugak buat sarapan kek ini selain minum petang kan kak.
DeleteWah tentu sedap tu.
ReplyDeletePenggemar coklat dan cheese pasti suka kek ini.
DeleteRajin baking ya sekarang, kalau mood tu datang memang tak henti-henti rasa nak membakar kek je kan.
ReplyDeleteTukang Kebun dah lama tak membakar dalam oven hehehe....dulu rajin sekarang moodnya tak datang datang.
Kadang-kadang jer Diana yang rajinnya....
Deletekadang nak buat bahan tak cukup, bahan cukup, masanya pulak...ada jer alasan.