Assalamm...
Sedang elok jer apabila ada orang jual betik muda dalam group dan ada stok ayam baru beli. Selalu ada ayam, betik tiada atau betik ada ayam pula lupa beli. Sampai kesudah mengidam tak habis. Menu yang lama diidamkan, kebelakangan ini asyik teringat dulu-dulu makan gulai ayam betik muda jika ada kenduri di Sidam. Selalu mak andak guna ayam kampung atau ayam biru ataupun itik serati, masa untuk masak gulai tu kena lama sikit nak bagi daging ayam lembut. Lagi lama masak lagi sebati lah rempah tu, gulai pun jadi lagi sedap tambah pula masak guna kayu api, erm perggh nikmatnya.
Nak tambah nikmat lagi, sisahkan sedikit betik muda tu, rebus dan buat ulam makan dengan sambal belacan. Berganda-ganda nikmatnya. Hari tu lepas je kupas dan potong betik, saya terus rebus kesemuanya setengah masak je sebab tak sabar nak makan dengan sambal belacan. Lebihan betik saya masukkan ke dalam gulai dan masak sekejap saja.
Gulai Ayam Dengan Betik Muda
Bahan-bahan
1/2 (700gm) ekor ayam - potong kecil
300gm betik muda/ mengkal - potong
2 sudu besar rempah kari - bancuh dengan sedikit air
2 sudu besar cili kisar
2 keping asam gelugor
1 sudu besar kerisik
300ml pati santan
800ml santan cair
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Bahan Untuk kisar halus
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1/2 inci belacan
Bahan Tumis
4 ulas bawang kecil - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 pelepah daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara Penyediaannya;
* Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan-bahan tumis. Tumis hingga wangi dan bawang layu.
* Masukkan bahan kisar dan cili kisar, tumis lagi hingga garing. Masukkan bancuhan rempah kari dan tumis hingga terbit minyak. Tumis guna api perlahan.
* Masukkan ayam, gaul rata dan biar kecut sebentar. Tuang santan cair, kacau rata dan biar hingga mendidih dan ayam separuh masak.
* Masukkan asam gelugor, kerisik dan pati santan, biar mendidih dan tambahkan garam serta gula.
* Masukkan betik muda, kacau rata dan msak hingga betik sedikit lembut.
* Sesuaikan rasanya dan angkat untuk dihidangkan.
Alhamdulillah sedap kejadiaan yang ini, takpe lah masuk bakul angkat sendiri. Sendiri masak sendiri puji sebab lama mengidam nak makan kot, adalah bagi ke jiran diorang pun cakap sedap. Walaupun rasanya tak sesedap hasil air tangan mak andak, at least dah cuba buat sendiri. Cuma belum dapat dipastikan jika buat kedua kali rasa dia masih sedap atau macamana.
Wassalam.