Wednesday, 31 August 2022

W-W: Sungai Pahang

 


Assalamm...

Petang-petang lalu atas jambatan yang merentasi Sungai Pahang di Jalan Felda Jengka 23 & 25.  Kordinat (3.7288976, 102.3714185), kami dari arah Rumpun Makmur ke Kuala Krau.  Ragu juga boleh singgah ke tak atas jambatan tu, tak nampak signboard larangan berhenti dan melihat ada sekumpulan remaja yang mengambil gambar di atas jambatan jadi kita pun berenti.  Sekejap saja nak tengok sungai Pahang dari atas jambatan.

Banyak sanggar ikan di tebing kiri kanan sungai. Sangkar ternakan ikan patin dan talapia merah yang memang sinonim dengan negeri Pahang.
Bila lori tangki minyak lalu, terasa gegaran kuat atas jambatan, cepat-cepat ajak suami beredar dari situ.  Tahu takut.

Sudah lepas kawasan tu baru berani bertanya pasal buaya ada atau tiada di sungai Pahang, katanya ada tapi tak pernah dengar kes penduduk mati kena baham buaya macam cerita bujang senang di Sarawak.  Menurut cerita orang-orang tua, pawang-pawang dulu sudah buat perjanjian dengan buaya sungai Pahang, sejauh mana kebenarannya terpulang nak percaya atau tidak.

Wassalam.

Selamat Hari Merdeka Negaraku Malaysia Yang Ke-65

Assalamm...

Selamat Hari Merdeka negaraku Malaysia yang ke-65, 
Tempat tumpahnya darahku dan ikrar setiaku dinoktahkan,
Sejauh manapun kaki ini melangkah, 
Semakin dalam rinduku untuk pulang, 
Kerana di sinilah rumahku, 
Tiada tenang sepanjang pertualangan ini,
Nyaman itu hanya dalam dakapanmu,
Diseberang sana melambai-lambai,
Kemilau berlian dan permata,
Izinkan sejenak aku ke sana memetik buah syurga
  untuk kupersembahkan padamu,
Aku pasti kembali untukmu negaraku,
Demi tanah tercinta ini,
Demi keluargaku,
Aku pasakkan jiwa dan ragaku,
Untuk teguh bersamamu. 
Diri dan jiwa ini


Kau tahu, 
Aku sebenarnya terlalu bangga menjadi sebahagian dari dirimu,
Egoku lebih bermaharajalela
Untuk mengakui perasaan ini.

Diri dan jiwa ini

 

Jebat, tahukah kau betapa terseksanya aku
bila Bendahara membawa khabar tentang penderhakaanmu.

Semalam aku tidak tidur
gelombang serba salah menghempas ke dadaku
aku menimbang dan mengenang
kaulah sahabat yang kusayang
bagaimana dapat kutusuk keris itu ke badanmu.

Alangkah sukarnya membuat pilihan
jika aku pulang membunuh Jebat
aku akan kehilangan kawan
tapi jika aku membiarkan kau menderhaka
bangsaku akan kehilangan Tuah.

Lalu aku pilih untuk mengorbankan
sahabat kesayanganku sendiri
walaupun kelak aku dituduh sebagai pengampu
atau dikutuk kerana kesetiaan yang melulu.

Biarkanlah 
kuharap disuatu waktu nanti
bila bangsaku berpecah belah
mereka akan menyedari 
bahawa si Tuah bukan menentang Jebat
tetapi menentang penderhakaan dan perebutan kuasa
yang kupertahankan bukan raja
tetapi kerajaannya
tanpa kerajaan tidak kan wujud sebuah negara
tanpa negara apalah ertinya sebuah bangsa.

Jebat, aku mungkin tidak begitu bijaksana
tetapi inilah usaha terakhirku
agar tanah airku tidak akan hilang kerajaanya
bangsaku tidak akan hilang ketuanannya
dan Melayu tidak akan hilang di dunia.

Dato Dr. Zurinah Hassan.

 
Satu jeritan yang banyak berulang meresap
meresap... seperti senyum gadis di pertemuan
menerawang... serupa gema di tengah malam
merempuh... seperti kereta kebal di medan perjuangan.

Pekiklah!
Jeritlah!
Dan...
Maralah!
 Tongkat Warrant
 
Semoga negaraku terus maju dan makmur.  Mampu menghadapi segala cabaran yang lebih mencabar ke depannya, dan kami sebagai rakyat terus teguh bersama memengang panji-panji dan ikrar kesetiaan.

Wassalam.

Tuesday, 30 August 2022

Bandar Lama Jerantut, Pahang

 

Assalamm...

Mesti ramai yang terkesan dengan semangat Mat Kilau selepas menonton filemnya kan.  Saya tak sempat pergi wayang, tapi selalu bertandang ke daerah kelahiran Mat Kilau ini iaitu daerah Jerantut, Pahang.  Nama daerah dan bandar menggunakan nama yang sama, Jerantut.  Sejak dahulu memang sudah terkenal bandar Jerantut ini, sebagai pintu utama ke Taman Negara.  Bandar Jerantut telah berkembang keluar daripada kawasan pekan lama (Bandar Lama) ke kawasan Bandar Baru dan Bandar Inderapura.  

Marilah kita jalan-jalan di Bandar lama Jerantut, yang diwarnakan bulat dalam peta.  Sebenarnya pagi itu kami nak mencari sarapan di pasar, dan seperti biasa bungkus bawah balik.  Lepas beli sarapan yang dikehendaki, rasa masih awal pagi lebih baik kita jalan-jalan di bandar lama sambil ber ootd dengan baju kelawar kata adik.

Bandar lama ini tidak lah luas mana, tapi dalam kawasan itu ada stesen keretapi, hotel, masjid, padang bola dan deretan rumah- rumah kedai lama di sebelah kiri dan kanan Jalan Besar.  Sebahagian yang masih beroperasi sudah diubah suai dan dilakukan penambahbaikkan pada struktur bangunan.

Kebanyakkan bangunan lama dibina sebelum merdeka, paling awal yang saya jumpa tahun yang tercatat pada bangunan adalah tahun 1920-an.

Bangunan hujung warna kuning dan berkaca itu adalah Hotel Darul Makmur.  Mereka yang datang dari luar kalau tiada kenalan jangan susah banyak jer penginapan yang bersesuaian dengan bajet masing-masing.

Aktiviti ekonomi dan sosial masih terus berlangsung di bandar lama, sungguhpun sudah ada bandar baru yang menawarkan lebih banyak kemudahan dan pilihan untuk penduduk.

Pintu masuk ke galeri, juga tidak dapat melawat, sebab belum buka.  Kalau ada masa terluang lain hari kita datang intai apa yang ada di dalam galeri ini.

Stesen keretapi Jerantut, masih beroperasi dengan laluan keretapi antara stesen Gemas, Negeri Sembilan di selatan tanahair ke stesen Tumpat, di Kelantan.  Pengembara Train to Dabong akan melalui dan singgah di stesen ini.  Macam bestkan kembara Train to Dabong tu, tak mampu buat Train to Busan, boleh lah try yang ini.

Zero '0' kilometer bandar Jerantut terletak dihadapan Cafe Gypsy Garden yang bersebelahan dengan Aza Gallery.

Deretan kerusi dan meja cafe di hadapan Aza Gallery. Jadi jika bercadang hendak melawat galeri kena ikut pintu sebelah tepi bangunan.

Salah satu bahagian cafe Gipsy Garden,  operasi cafe pada sebelah petang, sayang belum boleh mengopi pagi itu.

Kami jumpa satu lorong ini, ada mural di dinding kedai lama. Ada bangku disediakan untuk mereka yang nak berehat.

Pawang Nong, antara pawang terkenal di Pahang, kemungkinan beliau antara pawang yang membuat perjanjian dengan buaya di sungai Pahang, wallahualam bissawab.

Demikian hasil jalan-jalan di pekan lama Jerantut, moh lah balik perut kah dan lapo.

Wassalam.

Sayur Bening Buah Kelor

 
Assalamm...
Sayur bening? apa tu maksud bening?, ada orang tak tahu dan kurang tahu term kata bening tu, tetapi lebih kenal dengan sayur air.  Sayur air selalu orang letakkan hirisan bawang, tetapi sayur bening semata-mata air dan garam.  Kelor pun ramai yang tak kenal, tapi kalau cakap ramunggai atau moringga mesti ramai kenal kan.  Baru-baru ini ramai sangat yang mencari, sana sini nak tanam sebab tahu moringga tu antara superfood yang banyak khasiat untuk tubuh badan dan boleh menolong mencegah penyakit kronik.
 
 
Kali ini sayur bening diletakkan buah keras yang dilumatkan untuk menambahkan rasa lemak pada kuah sayur.  Tips daripada penggemar sayur daun kelor dan buah kelor, katanya pokok yang mengeluarkan buah, daunnya agak keras dan kasar jika dibuat sayur.  Seeloknya untuk sayur daun guna pokok yang hanya menghasilkan daun sahaja.  Satu lagi, pilih buah kelor yang masih muda untuk dibuat sayur supaya rasa kekacang pada biji kelor dapat dinikmati.  Nak tahu daun kelor dan buahnya boleh dibuat apa cek sini, sini, sini dan sini.
 
Sayur Bening Buah Kelor
Sumber: Hjh Timah
 
Bahan-bahan
Beberapa batang buah kelor muda
1 biji buah keras - lumatkan.
Air
Garam dan serbuk perasa
 
Cara Penyediaannya;
* Kikis kulit luar buah kelor dan potong pendek lebih kurang setengah jengkal.
* Jerangkan air, campurkan dengan buah keras yang ditumbuk lumat terlebih dahulu, garam dan serbuk perasa.  Boleh tambah serbuk lada sulah jika suka sedikit pedas.
* Reneh hingga buah kelor masak dan sesuaikan rasanya.
 
Adakah yang suka sayur bening ini?, nampak jer togel gitu tapi kalau dapat hirup kuah yang suam-suam pasti terasa nyaman dan segar.
Wassalam.

Monday, 29 August 2022

Popiah Sayur Berkeju

Assalamm...
Penggemar popiah atau spring roll, mari kita belajar gulung sendiri.  Sekurang-kurangnya kita tahu apa bahan yang kita letakkan di dalam sebagai intinya dan boleh dinikmati sepuasnya.
 
Sangat sesuai untuk dihidangkan ketika sarapan atau minum petang ataupun ketika tetamu datang mengejut.  Jika rajin boleh sediakan dalam kuantiti yang banyak dan disejuk bekukan.

Popiah Sayur Berkeju
Sumber: Chef Nas.
 
Bahan-bahan
Kulit popiah frozen
Parutan keju cedar atau mozarrella
Inti sayuran
Sedikit air.
Minyak untuk menggoreng
 
Bahan Intinya;
1 biji lobak merah - parut
5 batang crabstik - racik
Segenggam taugeh
Segenggam jagung 
1/2 biji sengkuang - parut
4 batang kacang buncis - racik
Isi ayam / isi udang - cincang
2 ulass bawang putih - cincang
Sedikit lada sulah
Garam dan serbuk perasa
Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan Inti;
* Panaskan minyak, tumis bawang putih, masukkan isi udang atau ayam, tumis hingga hampir masak.
* Masukkan crabstick, lobak merah dan sayuran yang lain.
* Tambahkan garam dan serbuk perasa, tutupkan api dan biarkan sejuk.
* Tapiskan inti untuk keluarkan lebihan air supaya popiah tidak benyek dan pecah ketika menggulung.

Cara penyediaan Popiah;
* Ambil sekeping kulit popiah dan letakkan satu sudu inti di tengah kulit.  Letakkan keju di atas sayur.
* Lipat hujung kulit di tepi sebelah kiri dan kanan, gulung kemas.
* Basahkan penghujung kulit popiah supaya melekat sempurna.
* Gulung hingga habis inti dan seeloknya bekukan terlebih dahulu sebelum di goreng.
* Goreng dengan minyak penuh dan telah cukup panas.
* Gunakan api sederhana ketika menggoreng untuk kemasan sekata.
* Hidangkan ketika masih panas bersama sos cili atau sos pilihan.

Sudah siap hidangan minum petang dengan popiah sayur.  Gambar macam banyak pulak peneman popiah tu, ini rasanya disediakan untuk berbuka puasa.
Jika suka makan popiah yang lebih berperisa dan bersalut sambal, tinggal sediakan sambal dan gaul dengan popiah goreng itu.  Keputusan di tangan anda, tiada yang salah yang penting anda rajin mencuba.
Wassalam.

Sunday, 28 August 2022

Ikan Susu/Bolu Bakar

 
Assalamm...
Menu ringkas yang mudah, cepat disediakan dan sangat sedap.  Cuma diperlukan sedikit kesabaran ketika menikmatinya kerana ikan ini banyak tulang halus.  Banyak hikmah yang boleh kita pelajari kenapa Allah cipta ikan yang banyak tulang, supaya kita bersabar sebelum kita dapat menikmati kesedapannya.  Bagi saya ikan banyak tulang itu rasanya lebih sedap daripada ikan yang hanya banyak isi.  Tercekik tulang itu biasa namun tidak mematahkan semangat untuk terus mencicipinya.
 
 
Sebenarnya ini resepi kesukaan arwah mak, selain ikan bolu/susu masak asam.  Kedua-duanya menjadi pilihan dan paling disukai ahli keluarga.
 
Ikan Susu/Bolu Bakar
Resepi: Hjh Timah

Bahan-bahan
1 ekor ikan bolu/susu sederhana besar - belah tengah dan potong 2 atau 3.
4 biji cili merah
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu kecil lada putih
Garam secukupnya
Sedikit minyak masak / zaiton
 
 
Cara penyediaannya.
* Bersihkan ikan
* Tumbuk halus lada hitam, cili merah dan bawang. Jika suka yang pedas membara boleh tambahkan cili padi.
* Tambahkan garam dan sedikit minyak.
* Lumur semua permukaan dalam ikan dengan bumbu tumbuk tadi dan tutupkan.
* Bungkus dengan foil atau daun pisang/daun kunyit jika bakar dalam oven atau atas grill.  Bakar tanpa pembalut juga tidak masalah.
* Bakar selama 15 - 20 minit atau hingga ikan masak.
 

Bakar jangan terlalu lama, nanti ikan menjadi keras dan tak juicy.
 

Sudah siap bakar, boleh terus dihidangkan bersama nasi panas.  Jika suka menikmati ikan bakar bersama bahan pencicah boleh sediakan sambal kicap atau air asam, terpulang.  Bagi saya tak perlukan sebarang sambal jika buat ikan bakar begini, bahan sambal yang diletakkan di tengah ikan sudah mencukupi.
 
Selamat mencuba dan menjamu selera kawan-kawan.
Wassalam.

Saturday, 27 August 2022

Keresek Jantung Pisang


Assalamm...
Edisi masak-masak bersama mertua, sudah lama sebenarnya masak menu ini.  Kebetulan ada jantung pisang boleh lah kita buat, saya lebih suka makan lauk kresek ini berbanding dengan gulai kopeh.
 
 
Kaki ayam dan organ dalaman ayam dipotong kecil-kecil seperti dalam gambar di bawah.  Selanjutnya cek resepi kresek jantung pisang di bawah.

Kresek Jantung Pisang
Sumber: MIL
 
Bahan-bahan
1 biji jantung pisang hiris nipis - jika tak suka jantung pisang boleh tukar guna kacang panjang atau rebung
kaki ayam
leher ayam
anggota dalaman ayam seperti - jantung, hati dan pedal
2 sudu serbuk kari
4 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 batang serai*
1 inci halia*
10 tangkai cili kering* (tambah jika suka pedas)
1 kotak kecil santan
2sudu kerisik
Sedikit rempah 4 sekawan
Secukupnya gula / nise
Secukupnya garam dan serbuk perasa 
Minyak untuk menumis

Cara Penyediaannya:
* Blend halus bahan bertanda '*' campur dengan serbuk kari.
* Rebus jantung pisang terlebih dahulu dan toskan.
* Tumis 4 sekawan, masukkan bahan blend, tumis hingga rempah masak.  Tambahkan sedikit air jika perlu.
* Masukkan kaki ayam, leher dan organ dalaman.  Reneh hingga kaki ayam lembut.
* Masukkan santan, kerisik, nise, garam dan serbuk perasa.
* Masukkan jantung pisang dan sayur lainnya.
* Sesuaikan rasanya dan hidangkan. 

Ketika proses mereneh guna api sederhana sahaja, biar kaki ayam tu sekata empuknya.
 
Begini lah rupa kresek jantung pisang yang dah siap.  Ada rasa macam gulai sikit lebih kurang kopeh (gulai organ dalaman) tapi ini versi tak berkuah dan dimasak bersama sayuran.

Sudah siap, jom lah makan gaiss.
Wassalam.

Friday, 26 August 2022

Saya Juga Ada Hobi

Assalamm....

Semestinya saya juga ada hobi, hobinya emak-emak sangat, tapi saya tak cenderung kepada hobi mengumpul tupperware atau pinggan mangkuk.  Itu dulu, sekarang sudah tak relevan pada saya, sekarang sudah insaf cukup pakai apa yang ada.  Guna je pinggan ikea dua hengget lebih tu, pecah tak sakit hati.  Hobi yang lebih berfaedah untuk kegunaan seisi keluarga, hobi beli sabun basuh pinggan juga masih berterusan hingga kini, sekarang sabun untuk badan pula.

Tersuka dengan mandian ginvera world spa ini setelah diperkenalkan oleh adik.  Dia yang mula-mula beli beberapa botol untuk bawa balik kampung, walaupun bawa sendiri toiletries setiap balik kampung tetap juga nak cuba mandian ini, jadi tersuka dan kita pun angkut sekali dari watson atau guardian jika ada offer.

Wangian turkish ini, boleh lah kau nak berangan mandi sambil ada orang gosok-gosok kan badan macam puteri raja kerajaan Othmanian dulu.  Jangan berangan jadi hurem si gundik raja sudah.

Balinese ini kesukaan en.abe, bau-bau serai dan bunga kemboja.

Kebanyakkan dah try tinggal wagian japanese lagi belum.  Tapi semua macam best je pakai sebab semua ada microbeads, nak manjakan diri di spa memang jarang, jadi ada yang ini ok lah sebab boleh scrub badan setiap hari pagi petang pun boleh.

Saya mencari shower scrub Japanese yang satu lagi, warna merah (valcano ash - bamboo salt).  Tunggu ada offer di dua kedai tu baru beli, iceland warna hitam (sea mud - charcoal) dan swiss pink (alpine roses - edelweiss) pun kena top up, stok dah habis dalam kabinet.

Wassalam.