Assalam...
Orang kata kalau dah cinta, benda kotor rasa coklat, sedap saja semua dipandangan mata harap-harap bila telan pun sama sedapnya. Samalah ceritanya dengan cucur bawang saja atau b***h yang menjadi kesukaan en.Abe ini. Bila dia minta dibuatkan cucur bawang betul-betul bawang, tepung, air dan sedikit garam (iya togeng bawang naseng ogi'e). Sebab cucur simple ini dah jadi sebahagian dari resepi keluarga yang menjadi pujaan hati, jadi tak nak lepaskan peluang untuk tepek ceritanya kat sini.
Tak usaha lah pandai-pandai nak letak bahan lain udang ker, ikan bilis ker, kucai ker untuk jadikannya lebih menarik atau menambah kesedapan cucur. Karang tidak dimakan olehnya atau makan sambil merungut-rungut. Menurut kita memang kurang menarik dan kurang urmp kan.
Cucu Bawang Abe
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar - hiris nipis
Secubit garam
Air
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaannya
* Campurkan tepung, garam dan bawang.
* Masukkan air sedikit demi sedikit, kacau rata hingga dapat batter yang sekata.
* Sendukkan better ke dalam minyak panas dan goreng hingga kekuningan.
* Angkat dan toskan minyak dengan tisu dapur.
* Hidangkan bersama sos chili thai.
Selalu buat memang sedikit untuk sekali santap saja. Nikmat makan ketika masih nak makan, cucur dah habis. Bagi yang si tukang buat pula, semangat dapat apabila yang dimasak tu habis licin sekelip mata.
Sesiapa yang nak cuba, cuba lah no worries, boleh lah buat kudapan ketika tengah sesak, hari gaji lambat lagi nak sampai.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment