Assalam...
Bubur jagung jenis manis ini memang jarang sangat buat. Kalau ada jagung saya lebih suka buat bubur menado (barobbok) atau perkedel. Hanya bila ada kawan nak makan dan jenis yang tak kisah apa jenis pemanis mulut sekali pun, baru lah buat. Tapi bubur jagung manis versi kami suka buat yang cair-cair dan kurang manis.
Buat ini ketika anak-anak menakan dan cucu-cucu berkunjung hari tu. Mereka ini yang jenis kalau hi-tea atau lepas dinner masih ada menu susulan untuk dikunyah-kunyah. Almaklum mak-mak diorang jenis rajin masak dan melayan tekak ahli keluarga. Mai berkunjung ke rumah, makcik yang malas kena lah rajinkan diri ke dapur.
Bubur Jagung
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
3 tongkol jagung muda - hiris halus
1 tin jagung krim
Sedikit sagu mata ikan
1 kotak kecil santan
Air secukupnya
Hirisan gula merah / melaka
Sedikit garam
Cara Penyediaannya
* Rebuskan isi jagung dan sagu hingga sagu kembang.
* Masukkan gula merah dan santan. Bila gula cair masukkan jagung cream dan sedikit garam.
* Sesuaikan rasa manis yang diingini dan boleh tutup api.
* Bubur jagung boleh dinikmati ketika suam atau sejuk.
Hari itu kami buat ini ketika malam. Sebab dinner awal sebelum magrib, tengah-tengah malam mulut rasa masih nak kunyah-kunyah lagi.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment