Tuesday 1 November 2016

Sup Tulang Kambing


Assalam...
Antara sup yang paling kerap dimasak di dapur kami dan tak kira sama ada musim raya atau hari biasa.  Nampak sangat suka makan kambing kan, sebenarnya bergantung juga kepada bekalan tulang kambing golek jika ada.  Lebihan tulang kambing golek ini lebih sedap daripada tulang frozen, sebab rempah-rempah yang diguna semasa proses memerap kambing sudah meresap dalam tulang dan daging kambing.   


Jom lah tengok resepinya.

Sup Tulang Kambing
Sumber: Mulia


Bahan-bahan
2 kilo tulang kambing (lebihan kambing golek)
1 bungkus sup bunjut
2 batang cellery - potong
3 biji tomato - belah 4
2 biji bawang holland - belah 4
2 labu bawang putih - ketuk
Air secukupnya
Garam secukupnya
Serbuk perasa secukupnya
Daun bawang - hiris
Daun sup - hiris
Bawang goreng
* Batang, akar daun sup dan bawang, cuci bersih dan rebus bersama tulang kambing. 


Bahan Tumis
5 biji bawang merah*
2 biji bawang besar*
2 labu bawang putih*
2 inci halia*
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih 
1 sudu serbuk ketumbar
1 bungkus kecil serbuk rempah sup
1 bungkus kecil serbuk kurma
minyak untuk menumis


Cara Penyediaannya
* Rebus tulang bersama sup bunjut, batang celery, bawang holland dan bawang putih.
* Blend halus bahan bertanda "*"
* Tumiskan bahan blender dalam periuk yang berasingan hingga naik minyak.
* Campurkan semua serbuk rempah ke dalam mangkuk dan letakkan sedikit air untuk jadikan peste.
*  Masukkan paste ke dalam bahan tumis.  Tumis hingga rempah masak.
*  Tuangkan rempah tumis ke dalam sup tulang.  Rebus lagi hingga empuk.
* Masukkan buah tomato.  Sesuaikan rasa dengan garam dan bahan perasa.
*  Taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng ke dalam sup.
*  Hidang bersama sambal kicap.  Boleh dimakan bersama nasi, nasi impit ataupun ketupat.
 


Nota - Buatkan sambal kicap yang pedas sebagai pelengkap  untuk menikmati sup kambing.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment