Monday 22 April 2019

Puding Cracker Berlapis.

Assalamm...
Teringat ada satu kuih yang salah seorang tukang masak selalu sediakan apabila ada kenduri di kampung dulu.  Tak tahu lah kenduri sekarang masih buat kuih yang sama atau tidak.  Dulu suka duduk dekat dapur sebab nak intai resepi cara buatnya, sebab bila bertanya sesuatu resepi, tukang masak tak akan bagi sebaliknya mereka minta kita duduk dapur dan tolong buat kuih.  Ok juga cara tu kan, bukan kedekut sebab mungkin mereka pun tiada salinan yang boleh diberi, lagi bagus sebab dapat juga tips.


Kuih basah ini yang guna biskut jagung naiyu, tapi saya tiada stock biskut jagung.  Tiada rotan akar pun berguna, saya guna biskut lemak apa cap tak ingat dah.  Tapi bagi saya hasil terbaik kena guna biskut jagung sebab struktur biskut jagung tu kasar dan keras sedikit serta rasanya yang sedikit manis, resepinya lebih kurang di bawah ini.


Puding Cracker Berlapis
Sumber: Hjh Aminah

Bahan-bahan - lapisan bawah (cracker)
1 paket biskut jagung
5 biji telur
1/2 cawan gula (tambah jika suka manis)
1/2 cawan susu
1 cawan air
Sedikit esen pisang.

Cara Penyediaannya
* Sediakan loyang dan kukusan.  
* Alaskan loyang dengan plastik hingga ke bahagian atas loyang.
* Susun biskut jagung pada bahagian bawah loyang
* Dalam mangkuk yang lain campurkan semua bahan (kecuali biskut) dan kacau rata hingga gula hancur.
* Tuangkan ke atas biskut, biarkan seketika agar biskut lembab dan terendam.
* Kukus hingga masak (lebih kurang 15-20 minit).
* Angkat dan biarkan suam sebelum dituangkan dengan lapisan aga-agar.  


Bahan-bahan untuk lapisan atas
10gm agar-agar serbuk
3 cawan air
1/2 cawan gula pasir
sedikit pewarna

Cara Penyediaannya
* Campurkan semua bahan dan masak atas api sederhana.
* Biarkan mendidih seketika kemudian angkat.
* Tuangkan ke atas lapisan cracker yang telah dikukus tadi.  Tuang perlahan-lahan atau guna senduk untuk mengelakkan lapisan puding terkoyak. 
* Biarkan sejuk dan set atau letakkan dalam peti sejuk.
* Keluarkan daripada loyang dan hidangkan. 


Saya suka nikmati puding ini dinikmati sejuk, so kena masuk dalam peti ais dulu.  Lagi pun pudding akan set cantik bila store dalam peti sejuk.  Nyaman masuk tekak ketika berbuka puasa hari tu.  Nampak tak agar-agar b*d*h merah tu (lengkong or beledah) buat untuk orang yang suka menikmati manisan begitu saja, paling best bagi dia tapi bukan bagi saya.

Sekarang selalu nak cari makanan orang dulu-dulu, agaknya itu memang simptom apabila umur dah nak masuk waktu senja kan.
Wassalam.

1 comment: