Assalam..
Sudah terlalu banyak makan makanan lemak krim di hari raya rendang, lemang dan ketupat itu tak termasuk lagi biskut-biskut dan kek. Sekarang nak kembali makan simple nasi putih sayur bening, ikan goreng dan sambal. Teringat dulu dengan mak hari raya kedua mak dah mula masak bening sayur kelor dan ikan goreng. Jika masih ada makanan hari raya (burasak dan ayam masak lengkuas) itu untuk tetamu yang datang.
Ikan Goreng Sambal Belacan
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap atau apa jenis ikan pun boleh - lumurkan dengan garam dan kunyit
1 inc. belacan*
1 biji tomato*
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
5 biji cili padi* tambah jika suka pedas
Sedikit garam / serbuk perasa (jika perlu)
Minyak untuk menggoreng / munis
Cara Penyediaannya
* Goreng ikan yang telah dilumur garam kunyit di goreng hingga garing atau separuh garing. Ketepikan
* Tumbukkan bahan bertanda "*' hingga lumat.
* Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi.
* Tumis hingga hingga sambal masak.
* Sesuaikan rasanya. Tutupkan api.
* Letakkan sambal ke atas ikan goreng tadi.
* Hidangkan.
Satu cara lagi sediakan sambal belacan tanpa menumis, tetapi bahan sambal digoreng atau disangrai terlebih dahulu sebelum ditumbuk. Saja tambah-tambah jika ada stok petai boleh lah buat begini.
Alhamdulillah kenyang, dapat macam ini tak toleh kiri kanan dah, mak mertua kerling pun buat tak nampak aje.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment