Assalam...
Seperti dijanjikan pak supir singgahkan kami di kedai Bika Talago. Sebenarnya ada banyak kedai menjual bika di kawasan Talago ini, mana satu sedap tak tahu, kami hanya ikut yang disarankan oleh pak supir. Mereka yang orang sana mesti lagi maklum akan hal ini.
Bika yang baru keluar dari oven periuk tanah, panas-panas lagi.
Pemandangan di belakang kedai bika telago ke arah Gunung Merapi.
Deretan periuk tanah yang mengandungi bika di dalamnya.
Menggunakan api atas dan bawah, sebab tu ada yang sebut sebagai kuih bika neraka atau kuih dari neraka. Bahagian bawah yang ada aluminium tu mulut dapur untuk kontrol api di sebelah bawah. Bakar secara traditional, guna kayu api.
Bakar dalam periuk tanah dan dilapisi dengan daun pisang. Oven tradisi.
Adunan kuih bika yang tersisa, sebenarnya semasa kami singgah kedai bika tu, dah hampir habis membakar bika. Kalau lambat sikit mesti habis, sebab ada yang dah masak semua dah ditempah orang.
Harga sebiji kuih bika tu, lebih kurang seringgit.
Bika biasa (perasa orignal) dan bika gula merah dan pisang.
Bika ini sedap dimakan ketika panas-panas bersama teh o atau kopi o di dalam cuaca yang sejuk. Beberapa biji yang kami beli sebagai bekalan diperjalanan, tetapi hanya dapat menikmatinya ketika tengah malam dan keesokkan hari. Rasa dia da tak sama semasa menikmati di kedai tu.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment