Assalam...
Nak cerita sambal telur tapi tunjuk gambar lontong, ada kena mengena lah tu. Tapi jangan cakap sambal telur hanya untuk dimakan dengan lontong saja, boleh je buat sebagai lauk nak makan dengan nasi dan padankan dengan lauk-lauk lain lagi. Rasa-rasanya ini gambar masa bulan raya gitulah, cerita sebab bulan raya dah nak habis tapi masih tak jumpa lontong, jadi kena lah buat sendiri kan. Sambal telur pula, kemungkinan sebab hanya itu je stok yang ada atau nak lari dari hidangan ayam (hari-hari lauk ayam, muak tau), seboleh mungkin tak nak masak lauk ayam kat rumah, namun apakan daya penggemarnya terlalu ramai.
Kali ini lari lah sikit, walau tak lari jauh sangat, tetap ada kena mengena dengan ayam, kita guna telur dia. Saja buat keras, buat jugak dalam hati kalau hampa tak nak makan takpe, nanti aku makan seorang lah.
Sambal Telur
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
10 biji telur rebus
5 tangkai cili kering - rebus dan blend
3 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inc. halia
Sedikit ikan bilis / udang kering
1 batang serai - titikkan
1 biji bawang besar - hiris bulat
1 inc. belacan (jika suka)
sedikit air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam, gula dan serbuk perasa
Cara Penyediaannya
* Telur rebus digoreng seketika hingga kekuningan,
* Blend halus bawang, ikan bilis / udang kering dan halia.
* Tumiskan bahan blend hingga wangi. Masukkan serai. Masukkan cili kisar dan belacan, tumis lagi hingga naik minyak.
* Tambahkan garam, gula dan serbuk perasa. Masukkan bawang potong dan sesuaikan rasanya.
* Akhir sekali masukkan telur yang telah digoreng terlebih dahulu. Gaul sebati dan tumis bersama seketika.
* Hidangkan bersama lontong atau pun nasi putih.
Sambal telur kenenkan dengan lontong, padanan yang perfect bagi saya selain sambal sotong, sambal ikan bilis atau pun sambal ayam. Macam tak kena kan lontong kalau takde sambal, walaupun lontong tu dah ada kuah yang sedap.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment