Assalam...
Sekarang konon-kononnya dah start amalkan pengambilan makanan sihat dan kurangkan portion dari yang selalu. Kadang ambil makanan ikut kiraan kalori juga, hari pertama dan kedua macam ada yang tak kena tapi takdelah sampai nak pitam. Kena bertabah saja bila melihat makanan tapi kadang culas juga, penangan bila dia tengok nasi putih panas-panas, tuhan saja yang tahu punya teringin tu. Dalam proses mendidik diri makan seclean yang boleh, makan bekal yang di bawa dari rumah. Tahu iman lebih nipis dari kulit bawang jadi kena lah hindari dari godaan tu semua, time lunch tak pergi pun pantry. Kot tiba-tiba diorang hidangakan sayur macam nie, tak ingat dah rules tu semua.
Pucuk paku salah satu sayur kampung yang menjadi kegemaran, pucuk paku kalau diolah macamana pun tetap suka, buat kerabu, tumis, masak air atau masak lemak begini. Setiap kali balik kampung dengan senang hatinya boleh petik di tepi sungai atau kawasan semak belakang rumah. Kadang mertua kirim kalau lama tak balik. Sekarang nie, lupakan dulu nak main masak-masak yang lemak-lemak nie, pandang gambar takpe.
Pucuk Paku Masak Lemak
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
2 ikat pucuk paku - bersihkan
10 biji cili padi* (abaikan jika tak suka pedas)
2 sudu udang kering*
2 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
1 batang serai - titikkan
1 kotak kecil santan
Air.
Garam secukupnya
Perasa tambahan (jika suka)
Cara Penyediaanyan
* Tumbuk halus bahan bertanda '*'.
* Jerang sedikit air dalam periuk, masukkan bahan tumbuk dan serai. Kalau nak tumis dulu pun boleh, tapi sebab nak kurangkan guna minyak dalam masakkan, tak perlu tumis.
* Masukkan pucuk paku dan santan. Kalau suka santan agak cair guna setengah kotak cukup.
* Tambahkan garam dan serbuk perasa.
* Didihkan seketika dan sesuaikan rasanya. Tutup api dan hidangkan.
Nota; Yang suka makan ikan masin, boleh gantikan udang kering dengan ikan masin yang dipotong kecil-kecil.
Selamat mencuba.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment