Monday, 4 December 2017

Masak Lemak Labu Dengan Bayam


Assalam...
Hari cuti, duduk rumah, takde plan nak keluar, memang ingat nak makan saja.  Kejap-kejap masuk dapur cari benda untuk dikunyah.  Daripada makan jajan yang kurang berkhasiat lebih baik masak nasi dan lauk.  Untuk makan sendiri lauk simple dah lah, yang penting ada sumber khabohidrat, protien, mineral dan vitamin.  Jom masak sayur lemak cair ini.


Masak Lemak Labu dengan Bayam
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
Labu kuning - potong kecil
Bayam - siang
Santan 
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Sedikit lada hitam*
Sedikit ikan bilis*
Air secukupnya
Garam
Serbuk perasa (jika suka)

Cara Penyediaannya
*  Tumbuk bahan bertanda '*' hingga lumat.
* Jerang air, masukkan bahan tumbuk tadi dan labu yang di potong dadu.  Masak hingga labu lembut.
*  Masukkan santan, letak santan terpulang pada selera sama ada nak kuah lemak pekat atau cair. Macam saya buat cair saja, so guna sikit saja santan.
*  Biar mengelegak seketika, tapi kena awasi jangan sampai santan pecah minyak.  Kemudian masukkan sayur bayam tadi.
* Gaul rata, masukkan garam dan sesuiakan rasanya.  Tutup api dan cepat-cepat angkat dari dapur.
*  Hidangkan.


Nasi panas, ada ikan goreng sayur lemak cair ini dah cukup.  Kalau extra rajin, buat tambahan sambal tumbuk atau sambal belacan. Past makan bertambah.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment