Assalam...
Jenis sambal ini selalu buat untuk ikan, tapi hari itu buat untuk ayam pula. Suka buat sambal guna cili hidup berbanding cili kering atau cili boh. Kebetulan daun selasih ada stock, beli sebab nak masak menu lain, tapi tak termasak-masak, jadi daripada layu tak terguna, kita masukkan dalam sambal ayam. Lepas chef rasa dan dia kata ok, kembang setaman dalam hati, lepaslah piawai untuk kenyangkan perut sendiri.
Ayam Sambal Tomato Daun Selasih
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam potong kecil
- perap dengan garam kunyit
3 tangkai daun selasih
2 biji tomato*
3 biji cili merah*
15 biji cili padi*
2 biji buah keras*
2 inci belacan*
2 biji bawang merah*
1 labu bawang putih*
2 biji bawang besar - hiris
garam secukupnya
2 cawan air
minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaannya
* Goreng ayam hingga masak tetapi jangan garing.
* Blend bahan bertanda "*".
* Panaskan minyak dan tumis bahan blender hingga wangi atau naik minyak.
* Masukkan garam, bawang hiris dan ayam yang telah digoreng terlebih dahulu. Tambah sedikit air dan kacau sebati.
* Masak hingga kuah pekat dan tutup api.
* Masukkan daun selasih dan hidangkan.
note- boleh tukar guna daun kemangi.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment