Assalamm...
Sambal tradisi bagi masyarakat yang mendiami Kabupaten Soppeng di Sulawesi Selatan. Ketika mula-mula mereka tanya sama ada ingin mencuba sambal manggarai, dalam kepala otak adalah sambal mangga kot, sebab bunyi dekat-dekat sama dipendengaran. Ternyata jauh panggang dari api manggarai itu adalah ikan tamban kering. Ikan tamban tu pula kering dan keras tetapi tidak masin.
Ini adalah bahan asas untuk menyediakan sambal manggarai. Perlu dibakar di dalam bara api.
Setelah dibakar, buangkan semua kulit luar ikan tamban, bawang dan buah keras.
Sambal Manggarai (Sambal Ikan Tamban Kering)
Sumber: Petta Jume / Kak Soda
Bahan-bahan
5 ekor ikan manggarai (ikan tamban kering)
4 biji buah keras
4 biji bawang merah
cili padi
sedikit garam
sedikit minyak
Cara Penyediaannya
* Bakar ikan tamban kering, bawang merah dan buah keras di dalam bara api (buah keras dan bawang tidak dibuang kulit luarnya).
* Setelah dibakar, kupas dan buang kulit bawang, buah keras dan (sisik) ikan.
* Tumbuk ke semuanya bersama cili dan sedikit garam sehingga lumat.
* Tuangkan sedikit minyak (paling sedap guna minyak kelapa yang baru masak) dan kacau rata.
* Hidangkan bersama nasi atau pulut.
Sambal ini sangat sedap di makan bersama dengan nasi panas. Kalau jadi bekal pergi ke sawah sangat enak, tidak perlukan lauk lain kata mereka.
Wassalam.