Assalam...
Pemanis mulut agar-agar, puding atau sebarang dessert sejuk atau berkuah amat laris ketika bulan puasa ini. Agar-agar santan ini buat sebelum bulan puasa lagi hari tu untuk makan-makan dengan kawan-kawan. Sebab tahun ini bulan puasa kami mengamalkan konsep berjimat cermat, berbuka hanya dengan satu lauk, air dan buah kurma. Jadi belum ada lagilah juadah penuh meja melainkan satu hari itu berbuka dengan kakak ipar di Shah Alam, itupun beli dari param (pasar ramadhan) jer.
Agar-agar Santan Gula Merah
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
20gm serbuk agar-agar
1 litre air
500ml santan kotak
2 biji telur - pukul sedikit
Gula merah secukup rasa
Sedikit garam
Cara Penyediaannya
* Campurkan serbuk agar-agar, gula, garam dan air. masak hingga gula hancur. Jika guna agar-agar strips, pastikan aga-agar betul-betul hancur baru masukkan gula.* Masukkan santan, dan biar mendidih seketika.
* Tuang telur yang telah dipukul hingga kembang perlahan-lahan sambil kacau perlahan di permukaannya.
* Biar mendidih seketika sambil jangan berhenti mengacau di permukaannya. Tutupkan api.
* Tuang dalam acuan yang digemari dan sejukkan.
* Bila sudah sejuk, boleh masukkan ke dalam peti ais.
Suka dan syukur sangat kita sebenarnya, sebab sekarang ini kerja bersendirian tidak memungkinkan untuk balik awal, cantik aturan Allah. Jadi tak payah nak terkejar-kejar balik awal, masak beriya2 macam tahun-tahun sebelum ini (dasar pemalas masak) lagi pun. Oklah, Selamat berbuka puasa kawan-kawan.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment