Sunday 17 January 2016

AFGAN COOKIES - Dostet Darum


Assalam...
Cookies ini diberi nama Afgan Cookies, tak tahu nama tu bersempena penyanyi Afgan ataupun sempena nama negara Afganistan.  Saya yang tambah perkataaan dostet darum belakang tu, sempena terjatuh cinta dengan novel The Kite Runner dan A Thousand Spelendid Suns oleh Khaled Hosseini, yang mana penceritaan novel berlatar belakangkan negara Afganistan.
 

Perlu diakui penguasaan bahasa inggeris yang terbatas dan tak mahir, tapi ketika membaca kedua-dua novel tu boleh pula saya teremosi dan teresak dengan kisah Mariam, Amir dan Sohrab.
 

Amat beruntung kerana kita lahir dan tinggal di negara yang aman damai, bebas dan selamat bila hendak ke mana-mana.  Tidak seperti mereka yang berada di negara yang sentiasa bergolak dan perang saudara seperti Afganistan.
 

Sebenarnya buat cookies ini sebab nak bekalkan pada adik yang nak balik ke Mesir hari itu.  Kalau tak sempat sampai asrama dia sebagai alas perut di perjalanan pun ok.
 


Resepi ini saya ambil dari blog kak wan, minta izin dan halalkan ye kak saya sharekan di sini.  Sedap sangat menurut feedback dari orang yang suka makan cookies kombinasi coklat dan kekacang ini.  Bagi saya kalau tak letak garnising coklat dan kekacang atas tu dah cukup sedap.
 

Biskut Afghan / Afghan Cookies
Sumber: K1@citarasawan


Bahan-bahan
 


 
 
 
 
 

Hiasan :  Coklat masakan cair
walnut cincang (sangai dahulu)



Cara-cara :
1.  Pukul mentega, shortening dan gula perang hingga berkrim.
2.  Masukkan tepung, soda bikabonat, serbuk koko, cornflakes dan walnut cincang.  Uli menjadi doh.
3.  Ambil sebesar ibu jari dan susun di dalam loyang.  Bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit.
4.  Sejukkan dahulu, sudukan atau paip coklat cair di atas biskut dan tabur dengan walnut cincang.
5.  Simpan di dalam bekas kedap udara. 


Sedang mencari buku ketiga Khaled Hosseini - And The Mountains Echoed.  Memang ada jual dikedai buku, tapi saya nak cari yang harga murah.  Kena cari di Big Bad Wolf book fair kot.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment