Assalamualaikum
wbt semua,
Kawan-kawan
semua dah masak ker untuk makan tengahari ini? Masak ape tu? Kadang-kadang
pening gak kan,
nak fikir untuk masak ape? Almaklum ler orang macam Mulia yang bukan pro masak
ini, kadang resepi simple tapi cam berselirat jer otak nak fikir nak masak
aper, bila dah dapat idea nak masak, kalau bahan tak cukup lain cerita, cari
jer kat kedai runcit kat gound floor….lepas tu bila dah nak mula tu, confius
lagi, bahan mana satu nak masuk dulu ini.
Takut plak klau tak menjadi dan rasa yang diingini tak menjelma.
Bab
lauk pauk ini Mulia memang tak cenderung sangat nak belajar sejak dari kecik
lagi, lebih suka dan tertarik untuk mencuba kuih-muih, kek dan yang sewaktu
dengannya. Patutnya lauk pauk tu ler
yang kena belajar lebih sebab benda ini yang kena makan sentiasa pagi petang kan. Ishk, ishk, ishk…sebab tu kot Mulia
dijodohkan dengan tukang masak….hehehehe.
Namun, tukang masak pun, kalau kat rumah, dia nak makan makanan hasil
air tangan isterinya. Aiya banyak susah
looooo………….lagi mencabarlah kerjaya memasak Mulia ini. Ada
saja yang tak kena dan komen2 yang membina tu.
Lagi
satu Mulia kalau masak akan mengambil masa yang lama walaupun menu yang simple.
Alasannya….Clean as you go…memang itu yang Mulia
praktikkan. Means…bila makanan
terhidang, segala periuk belanga dan peralatan yang telah digunakan atau apa
saja benda dalam singki, kawasan dapur telah di bersihkan dan dikemas.
Kalau
di hotel tu chef tak buat kerja2 mess-in-place, mengemas peralatan, sisa
makanan, tempat kerja dan membasuh itu ini, tu semua tanggungjawab pembantu
dapur (kitchen helper) atau commis, tapi kerja memasak di rumah, kitalah
semua yang tentukan dari kerja kitchen helper ke Chef De’cuisine, semua
pangkat boleh kita guna.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment