Sambal Tumis Tomato - Pecco' lambacek |
Semoga pembaca semua sihat walafiat hendaknya. Klau kita bercerita berkenaan sambal, mesti kecur air liur. Sambal adalah hidangan sampingan (side dish) sebagai pembangkit selera masyarakat nusantara. Sambal dalam masyarakat Bugis dikenali sebagai pecco', ada jugak yang menggelarnya sebagai pecco'-pecco'. Sambal boleh didihidangkan secara mentah (pecco terasi, pecco lambacek, pecco canenneng, pecco lame', pecco cemangi dan pelbagai lagi) ataupun yang telah ditumis (pecco lambacek, pecco keluak, pecco ladang', pecco urang, dan pelbagai lagi).
Satu jenis pecco yang Mulia sempat kongsikan di sini adalah Pecco Tumisik Lambacek atau Sambal Tumis Tomato.
Ermphh Power, berdesing telinga! Sambal yang menggunakan cili padi kampung |
5 biji Tomato - belah empat
2 ulas bawang merah (besar) - hiris
2 ulas bawang kecil - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
Halia sebesar ibu jari - hiris
Belacan bakar sebesar ibu jari
Cili Padi (ikut pedas - suka pedas guna cili padi kampung banyak2)
Garam secukup rasa
2 sudu makan gula
Minyak untuk menumis
*Blend semua bahan2 hingga halus. Letak air sedikit sahaja
*Panaskan minyak dan tumis tomato blend sehingga kering dan naik minyak. Perasakan dengan garam dan gula.
Sambal tumis tomato ini selalu dijadikan sebagai pencicah untuk pisang goreng, ubi rebus, ubi goreng, pisang rebus, ataupun dimakan bersama nasi. Sambal tumis yang dimasak sempurna boleh disimpan lebih lama.
No comments:
Post a Comment