Friday, 18 December 2020

Nasi Lemuni, Kegemaran Orang Utara

Assalamm...
Pernah makan nasi lemuni? Kaedah penyediaan nasi lemuni macam nasi lemak juga cuma ada campuran air daun lemuni masa menanak nasi.  Daun lemuni tu unik, bahagian belakang daun warna ungu itu yang memberi warna gelap pada nasi yang kita masak.  Daun lemuni tu macamana? alamak google lah ye, tak sempat pula nak diphoto daun yang saya dapat hari tu.  Jauh ambil dari Sepang, umah sedara ayah mertua (baru kenal) tapi tak malu boleh minta daun lemuni dia masa nak balik.

Sudah lama kami teringin nak makan nasi lemuni, tapi tak dapat-dapat.  Asyik teringat ketika tinggal di Penang, kerja di Lebuh Pantai, boleh kata setiap hari kami beli nasi lemuni sebagai sarapan.  Beli dari seorang pakcik penjaja depan pejabat pos besar, pakcik tu pula suka menyakat.  Siapa nak sentiasa awet muda rajin-rajin lah makan nasi lemuni.  Bukanlah percaya sangat dengan ayat manis dia tu, tapi sebab memang kami suka dengan rasa nasi lemuni ini, macam juga nasi kerabu atau nasi ulam memang cukup suka.
Sebenarnya nak makan nasi ini, lauk sampingan tu cukup dengan yang sederhana seperti sambal tumis, telur atau ikan goreng berserta sedikit ulam timun atau tomato.  Tapi jika extra rajin nak gu kan dengan lauk ayam atau daging takde masalah, boleh juga.

Nasi Lemuni
Sumber: Datin Fiza Saad


Bahan-bahan
2 cawan beras
2-3 gengam daun lemuni - blend untuk dapatkan airnya
2 cawan santan
1 sudu lada hitam
2-3 biji bawang besar - kisar
4.5 cm halia - hiris halus
Garam secukupnya


Cara Penyediaannya
* Blend daun lemuni untuk dapatkan airnya
* Campurkan semua bahan ke dalam periuk (rice cooker), masak seperti masak nasi lemak atau nasi putih.
* Boleh hidangkan dengan sambal tumis, telur rebus, ikan goreng atau ikan masin dan hirisan timun.
Masa buat nasi ini, tak dapat sambutan yang menggalakkan daripada ahli rumah.  Mereka tak biasa memang sukar sikit mereka nak terima lagi satu mungkin sebab tiada lauk ayam.  Tak apalah cukup untuk melepaskan rindu dendam saya seorang akan nasi lemuni sambil mengenang kisah-kisah lama semasa tinggal di Penang dulu.
Sebenarnya daun lemuni tu memang banyak khasiatnya, pakcik tu bukan saja-saja sembang kosong tau.  Khasiat tu nanti cari lah na, dan tak rugi mencuba bagi yang tak pernah makan nasi lemuni ini.
Wassalam.

Thursday, 17 December 2020

Bingka Ubi Kayu


Assalamm...
Bingka ubi atau ada yang panggil benkang ubi, benda yang sama selalu makan tapi tak pernah buat sendiri.  Suatu hari jiran bagi ubi kayu yang warna kuning, dah tahu yang jenis itu jika rebus seminggu pun tak akan lembut dan gebu macam yang ubi kayu jenis warna putih.  Ubi kayu isi kuning tu mak mertua panggil ubi kayu kuala lumpur, pasal apa panggil tak tanya lanjut pula.  Jenis itu memang sesuai untuk dibuat kuih sama ada buat lepat ubi, bingka mahupun tapai ubi.  Bingka ubi ini sebenarnya takdelah susah sangat nak buatnya, tapi sebelum-sebelum ini asyik fikir macam susah jer, jadi susah sungguh lah kalau fikir lagu tu.  Cuba try test dulu, tengok hasilnya lagu mana baru kata susah, ini tak buat apa lagi dok fikir susah.
 
Akhirnya jumpa resepi, baca-baca aik nampak macam senang saja.  Takde oven bakar atas dapur gas pun boleh, nak lagi sedap pi bakaq guna arang atau sabut kelapa macam cara oghang totua dok buat bengkang.  Rasanya yang susah pun dalam proses pembikinannya tu tang nak parut ubi kayu tu ja, tapi nak senang lagi, hang pusing guna blender lah cheq oi.
 
Jom lah semak resepi yang kami guna nie, tapi dah lupa cedok dari page sape ntah.... maaf lah na, minta halal kami guna resepi hangpa tapi tak buh link.

Bingka Ubi
Sumber: Pelbagai dari cik google
 
Bahan-bahan
4 cawan ubi kayu parut
1 cawan gula pasir
2 cawan santan
Sedikit garam
Pewarna kuning (jika suka)

Cara Penyediaannya
* Guna loyang 7x7, gris dengan sedikit minyak masak.
* Panaskan oven, suhu 170' guna api atas bawah.
* Campurkan semua bahan dan kacau sebati hingga gula larut.
* Masukkan dalam loyang dan bakar selama 35-45 minit atau sehingga bingka masak.
* Kami suka jika permukaan bingka sedikit garing seperti dalam gambar, lebih wangi dan sedap.
* Sejukkan betul-betul sebelum dipotong untuk dihidangkan. Bingka ubi sesuai dihidangkan untuk sarapan atau untuk minum petang.
 
Bila siap ramai penggemarnya, tapi kami bok keluaq hidang sikit-sikit.  Bukan kedekut tapi, ada orang sakit, tak mau bagi dia makan banyak-banyak.  Ubi kan angin, tak pasal nanti jadi lain, almaklum pesakit kami tu jenis kena pantang banyak benda tapi dia memang jenis pantang tengok.  Kalau dia asyik tanya tak sampai hati kami tak bagi dia makan.
Guna resepi ini, bingka masih lembut walaupun kuih sudah semalaman.  Jika nak simpan lama boleh letak dalam peti sejuk dan panaskan dalam mikrowave sebelum dihidangkan.  Makan ketika suam-suam sedap juga.
Wassalam.