Kami lebih kenal sebagai perkedel jagung, cuma cara buat tu ada lain sikit, jagung tu kena tumbuk manja-manja sebelum campur dengan bahan-bahan lain. Tapi kalau kurang rajin gaul saja dengan semua bahan yang dikehendaki tak jadi masalah. Cucur jagung boleh buat yang manis atau pedas. Dua-dua pun saya suka tapi lebih kerap buat yang pedas, selain buat makan macam itu saja, kadang dibuat lauk makan dengan nasi.
Nak letak apa bahan sampingan tu terpulang pada kita, kita yang buat dia. Nak tambah sayur lain seperti hirisan kobis atau lobak merah pun boleh, Takde yang salah ikut kita, cara kita mana yang senang dan mudah saja.
Sumber: Mulia
Bahan-bahan;
2 tongkol jagung - hiris isi leraikan dari tongkolnya
Tepung gandum - secukupnya
3 sudu isi udang / ketam - potong kecil atau kisar
1 biji cili merah / hijau - hiris halus
2 tangkai daun sup / daun bawang - hiris halus
2 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 biji telur
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Sedikit air
* Tumbuk bawang hingga halus.
* Campurkan semua bahan kecuali air dan gaul rata.
* Akhir sekali masukkan air sedikit dan gaul sebati hingga dapat adunan sesuai untuk digoreng
* Goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
* Angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos juga boleh.
No comments:
Post a Comment