Ayam percik, rasanya ramai yang suka makan lauk ayam percik ini. Dulu selalu beli di psar malam jika teringin nak makan sebab tak pandai nak buat sendiri, sebab macam susah jer nak kena panggang dan sepit dengan buluh. Jika di ingat balik ayam percik yang beli di pasar malam tu kuah dia lain sikit dari ayam percik kelantan. Kuahnya ada kacang tanah, lebih kurang macam kuah kacang gitu. Pertama kali makan yang versi kelantan ini masa pergi jalan-jalan rumah kawan di Sungai Padi, Golok di Selatan Thailand. Memang terus jatuh cinta lah yang kuah begini sebab suka rasanya yang lemak-lemak dan ada rasa serai dan lengkuas.
Rupanya nak berjodoh dengan orang yang memang sediakan ayam percik versi kelantan, in law salasilah keturunan dari sana kan. MIL sediakan ayam percik dengan mereneh kuah sambil memanggang ayam menggunakan arang. Sambil memanggang kuah percik akan di renjis-renjis ke atas ayam dan balik-balikkan. Boleh juga ayam di celup ke dalam kuah percik dan teruskan memanggang sehingga ayam masak. Versi orang bandar, ayam kita boleh panggang dalam oven atau guna kuali ajaib. Sebaiknya ayam diperapkan atau lumur dulu dengan kuah percik sebelum dipanggang.
Sumber: Chef Nas
Bahan-bahan
1 ekor ayam - belah 4 atau 6 bahagian
1 kotak santan (250ml)
1 inc. lengkuas*
8 batang serai* - 4 diketuk, 4 blend
10 biji cili kering* - rebus dan blend
1 inc. halia*
4 biji bawang besar*
8 biji bawang putih*
6 biji bawang merah*
2 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara Penyediaannya
* Blend halus semua bahan bertanda '*'. Blend asing cili kering.
* Tumis bahan blend hingga wangi dan masukkan cili bend. Tumis hingga pecah minyak.
* Masukkan air, tunggu hingga menggelegak.
* Masukkan santan, gula, garam dan perasa.
* Masak hingga kuah pekat dengan api sederhana.
* Untuk perap ayam, ambil sedikit bahan blend dan gaul rata. Bakar dalam oven lebih kurang 45 minit dengan suhu 170 - 180'C.
* Ayam dah masak boleh siramkan kuah percik ke atasnya atau masukkan ayam ke dalam kuah dan masak sekejap.
Salam
ReplyDelete