Assalamm...
Ada satu restoran mamak dekat kawasan kita orang ini yang kami suka dengan kari kambingnya, lagi satu suka makan kat situ sebab harga murah banding dengan tempat lain. Kalau makan nasi kandar kat situ mesti ambil kari kambing, kadang tapau bawa balik penuh plastik pun dia kira harga murah jer. Minggu lepas tiba giliran saya bekerja, dan sepanjang tempoh tu memang kena lah bawa bekal dan salah satu lauk bekalku adalah kari kambing. Nak buat ala-ala kari kambing mamak, en.abe tolong masakkan kari tanpa santan. Terpaksa lah korbankan lamb shoulder chop yang di beli dengan niat grill lamb chop dan kari.
Kari Kambing Tanpa Santan
Sumber: Chef Nas
Bahan-bahan
300gm kambing - potong kiub
2 biji ubi kentang - belah 4
2 ulas bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1 inc. halia*
3 sudu serbuk kari daging
1 sudu cili boh
1 tangkai daun kari
Sedikit rempah 4 sekawan
Minyak untuk menumis
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Cara Penyediaannya
* Blend bahan bertanda '*'.
* Tumis empat sekawan dan daun kari. Masukkan bahan blend, cili boh dan tumis hingga wangi.
* Bancuh serbuk kari dengan sedikit air dan campur dalam tumisan. Tumis lagi hingga naik minyak.
* Masukkan daging kambing dan ubi kentang. Tambah air jika perlu. Masak hingga ubi dan daging empuk.
* Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
* Sesuaikan rasanya dan tutup api.
Sebab stock lamb chop tu ada 3 keping jer walaupun dan di potong-potong, still sikit jadi kita top up dengan ubi kentang. Kari kambing banyak lah jadinya dan boleh makan ulang-ulang.
Wassalam.
wahhh sedapnyaaa
ReplyDeleteNampak kesedapannya.
ReplyDeletewak pun suka kari kambing tapi tak masuk restoran mamak
Wow sedapnya
ReplyDeleteDepo 20ribu bisa menang puluhan juta rupiah
ReplyDeletemampir di website ternama I O N Q Q
paling diminati di Indonesia,
di sini kami menyediakan 9 permainan dalam 1 aplikasi
~bandar poker
~bandar-Q
~domino99
~poker
~bandar66
~sakong
~aduQ
~capsa susun
~perang baccarat (new game)
segera daftar dan bergabung bersama kami.Smile
Whatshapp : +85515373217