Thursday, 4 April 2019

Masak Lemak Ikan Air Tawar Dengan terung

Assalam....
Ini masak dah lama, hasratnya ikan baung dan karuk (puyu) tu nak bela dalam akuarium.  Tapi perjalanan balik dari kampung yang makan masa lama sebab jem, ikan baungnya mati dalam balang dan ikan karuknya pula tinggal nyawa-nyawa ikan.  Sesampai di rumah siang semua dan simpan dulu, nanti dapat idea nak masak apa baru keluarkan.  Ikan karuk selebihnya dah masak kasim, resepi ada di sini.  Ikan baung tu walaupun pernah makan tetapi tak pernah masak lagi sebelum ini, ikutkan en.Abe goreng saja sudah.


Buka peti ajaib, ada stok terung bulat hijau dan maka terjadilah masak lemak ini.  Sebelum tu ingat nak masak asam pedas macam yang pernah makan di rumah kak mona,  tetapi bahan untuk masak asam pedas tiada, jadi kita masak lain lah kali ini.  Masak begini pun tetap sedap dan menyelerakan, dalam stok ada seekor lagi ikan karuk, tu yang kita campurkan saja sekali.


Masak Lemak Ikan Air Tawar Dengan Terung
Sumber: Mulia


Bahan-bahan
3 ekor ikan baung (boleh guna apa-apa jenis ikan air tawar)
5 biji terung bulat hijau - belah 2 atau 4
1 kotak santan (250ml)
5 ulas bawang putih*
5 ulas bawang merah*
2 batang serai - titik
10-15 biji cili padi*
Secukupnya garam, gula dan serbuk perasa
1keping asam gelugor.


Cara Penyediaannya
* Bersih dan potong ikan.
* Tumbuk halus bahan bertanda "*".
* Didihkan sedikit air, masukkan bahan tumbuk, asam keping, serai, terung dan ikan.
* Tambahkan santan dankacau perlahan-lahan untuk mengelakkan pecah minyak.
* Masukkan garam, gula dan sesuaikan rasanya sebelum matikan api.
* Hidangkan.

Jemput makan dan maaf juga pada yang tidak makan ikan air tawar.  Bukan semua orang boleh hadap dengan bau hanyir ikan air tawar, nanti boleh lah ganti dengan ikan laut.
Wassalam.

1 comment: