Assalam...
Gara-gara ramai yang bagi tahu hari tu kulit rambai boleh buat sayur, dimasak lemak saya pun nak mencuba juga. Selalu orang masak kulit yang fresh (belum layu, masih warna cream) lepas ambil isi terus masak, tapi masa saya makan buah rambai masa tu kulit pun dah layu. Walaupun dah bertukar warna, hentam saja lah sebab nak tahu rasa sayur kulit rambai. Saya google ada yang campur dengan petai, kebetulan ada stock petai jeruk saya tambahkan sekali.
Kulit Rambai Masak Lemak
Sumber: Mulia
Bahan-bahan
Kulit rambai
Santan
Ikan bilis*
Bawang merah*
Bawang putih*
Cili merah - hiris
Serbuk lada hitam
Petai (jika suka)
Sedikit air (jika perlu)
Garam, gula dan serbuk perasa
Cara penyediaannya
* Tumbuk lumat bahan bertanda '*'
* Bersihkan kulit rambai, sebaiknya guna kulit yang fresh (warna masih putih).
* Campurkan bahan tumbuk dengan santan, air dan serbuk lada hitam, jerang atas api.
* Masukkan kulit rambai, cili merah dan petai, jerang hingga masak.
* Sesuaikan rasa dan angkat.
Sedap juga rasa sayur ini, mungkin klau guna kulit yang fresh lagi umpph rasanya.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment