Assalam...
Beberapa kali terjumpa penggunaan istilah yang mengelirukan bila bercakap berkenaan char koay teow ini. Yang dalam gambar tu, itulah char koay teow (Penang seafood char koay teow) yang paling famous ini terutama peniaga (hawker stall) Hokkien di Pulau Pinang. Bila mai kat orang melayu pula, dipecahkan jadi dua kategori 'char' tu lain goreng tu lain. Macam yang gambar ini dipanggilnya koay teow goreng, sementara char koay teow tu merujuk yang jenis cair (ada sedikit kuah). Sedangkan kata 'char' tu sebenarnya bermaksud goreng, saya sendiri puan buatlah kesimpulan yang kering begini original chinese version char koay teow manakala yang cair itu malay version. Ok tak mau pening-pening, mana-mana yang mai pun makan saja, dua-dua pun saya suka.
Char Koay Teow (Penang Seafood Char Koay Teow)
Sumber: Chef Lum
Bahan-bahan
100gm koay teow
2 sudu kicap CKT (char koay teow)
1 sudu cili boh - tambah jika suka pedas
Sedikit kucai
Sedikit taugeh
1/2 sudu garlic cincang
1 biji telur
Isi udang
Isi kerang
Fish ball / Fish Cake (jika suka)
Minyak untuk menumis
Hiasan - Cili jeruk, daun bawang.
Cara Penyediaannya
* Panaskan minyak, masukkan garlic, telur dan cili boh.
* Masukkan isi udang, kerang dan fish cake.
* Tuangkan kicap ckt, masukkan koay teow. Gaul sebati.
* Masukkan kucai dan taugeh. Gaul sekejap dan tutup api.
* Hidangkan bersama cili jeruk atau cili kicap.
Char koay teow ini masak sekejap saja, guna api yang kuat tapi kena pandai kontrol jangan sampai hangit. Nanti kita belajar sediakan kicap CKT dia pula ye, tengah ayat-ayat chef minta resepi.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment