Assalam..
Salam ramadhan, selamat berpuasa dan semoga kita diberi nikmat kesihatan untuk menjalankan ibadah sepanjang bulan ini. Kita antara yang beruntung kerana masih direzekikan bertemu dengan Ramadhan tahun ini 1439h, jadi lakukan yang sehabis baik ye. Cakap pasal bulan puasa, tak boleh lari daripada cerita pasal kepelbagaian juadah yang disajikan ketika berbuka hinggalah ke waktu bersahur. Tak sempat masak beli saja, param ada di mana-mana, jadi senangkan. Jika ada yang masih ingin mencuba menyediakan hidangan ringkas boleh mencuba untuk sediakan kuih ini.
Apam Gula Hangus
Sumber: MAHN
Bahan A
1 cawan gula (di goreng hingga keperangan)
1 cawan air (dimasukkan ke dalam gula tadi. Hati2 ketika tuang air kedalam gula karemel sebab boleh terpercik ke anggota badan).
* Sejukkan terlebih dahulu.
Bahan B
2 biji telur gred A
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar majerin
1/2 cawan minyak masak
* Blend semua bahan ini lebih kurang 3 minit.
* Kemudian masukkan bahan A. Blend lagi
Bahan C
1.5 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
* Ayak kedua-duanya.
* Masukkan ke dalam adunan yang diblend tadi.
* Sebatikan.
Cara Penyediaannya
* Sediakan pengukus dan griss acuan dengan minyak (boleh guna sebarang acuan, nak kecik besar terpulang).
* Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus lebih kurang 15 minit atau sehingga masak.
* Keluarkan dari pengukus, sejukkan dan keluarkan daripada acuan.
Selamat mencuba semoga berjaya membuat kuih ini sebagai hidangan waktu berbuka puasa. Orang kampung saya mesti tengah berkumpul sekarang nie menghadap juadah yang disajikan. Waktu berbuka tinggal beberapa minit saja lagi, makan dengan tertib dan jangan membazir.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment