Assalam...
Apabila awak diberi tugasan menyediakan dessert untuk kanak-kanak dan di beritahu buat apa saja yang senang-senang. Ada pro and kontra di situ, sebab tak tahu budak-budak dan mak budak tu suka apa, tapi sebab tak kisah apa pun jadi bebaslah awak nak berkarya dengan harapan kanak-kanak dan mak kanak-kanak suka makan yang ini. Buat dalam bekas kecil dan sediakan sudu kecil, mudah untuk mereka nak makan, kalau nak tapau bawa balik pun senang.
Puding Tiramisu Kastard
Sumber: Majalah Rasa
Bahan-bahan
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
5 tin air (guna tin susu untuk sukat air)
11 sudu makan tepung kastard (sukatan membukit - lebih kurang 200gm)
1 paket Biskut marie perisa kopi (secukupnya)
Milo secukupnya
Cara Penyediaannya
* Campurkan susu pekat, cair, air dan tepung ke dalam periuk. Jika suka kastardnya rasa manis, tambahkan sedikit gula dan garam.
* Kacau semua bahan hingga sebati dan semua tepung telah cair dan tidak berketul, kemudia baru buka api sederhana.
* Kacau sampai pekat dan berkilat (meletup-letup) kemudian tutup api.
* Sendukkan sedikit kastard ke dalam bekas atau loyang. Kemudian lapiskan dengan biskut marie dan taburkan dengan milo.
* Ulang langkah sehingga bahan habis. Pastikan lapisan terakhir adalah kastard.
* Kisar sedikit milo dan biskut kemudian tabur di lapisan paling atas tadi.
* Sejukkan ke dalam peti ais hingga set dan sedia untuk dinikmati.
Terima kasih lah pada yang mengolah resepi asal kek tiramisu, jadi ala-ala "tiramisu local" sebegini. Tiramisu memang perlu ada rasa kopi, coklat dan biskut ladyfinger yang diletak secara berlapis bersama dengan cream cheese dan dinikmati sejuk. Harap-harap makna tiramisu dapat membangkitkan keceriaan kanak-kanak yang memakannya.
Wassalam.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete