Thursday 30 November 2017

Wantan Ribbon


Assalam...
Sekarang ini viral sangat menu-menu yang macam susah diterima akal.  Saya cakap akal saya, akal orang lain ok jer.  Menu 2 bahan, menu 3 bahan, menu 4 bahan, siap berhestag # lagi tu.  Menu yang guna 1 bahan ada tak?, tunggu dan lihat saja nanti.  Wantan Ribbon oleh Kak Noor ini, boleh lah kita kategorikan sebagai menu 3 bahan.


Kudapan sempoi yang disukai ramai.  Sediakan hingga habis baru start menggoreng atau sambil goreng sambil ngap ke dalam mulut.  Boleh bagi banyak-banyak hastag 
#kudapansempoi 
#menu3bahan 
#wantanribbon
#siapgorengdalampingganpunlicin
#tqkaknoor


Wantan Ribbon
Sumber: Kak Noor


Bahan
Sosej ayam / daging
Kulit wantan
Minyak untuk menggoreng
Sos pencicah.

Cara Penyediaannya.
*  Potong pendek sosej lebih kurang setengah inci.
*  Lubangkan tengah sosej (saya guna straw).
*  Sumbat kulit wantan ke dalam lubang sosej tersebut.
*  Pintal ikut kreativiti sendiri.
*  Goreng di dalam minyak panas, tapi api jangan terlalu besar (kulit wantan cepat hangus).
*  Angkat dan toskan minyak pada wantan ribbon.
*  Hidangkan bersama sos pencicah.
 



Hasil pintalan sang isteri, adalah ala-ala ribbon kan.  Kena guna kulit wantan yang bentuk bulat, baru dapat ribbon yang cantik.  Ini guna kulit yang segi empat.
 

Yang ini hasil karya sang suami, berambu ramba wantan tu.


Tak kisahlah ape bentuknya, janji perut kenyang dan senang hati.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment