Assalam...
Hari tu dah buat kek pulut hitam yang versi bakar, ini yang versi kukus pula. Bila dah suka, berulang-ulang kena buat sampai puas. Hari tu bagi kat orang try sambil tengok siapa yang suka dan tak suka. Yang minat makan kek krim bercheese tu memang tak berapa gemar yang stail ini, tetapi old school punya orang kebanyakkan suka akan kek ini. So mokcik ini termasuk yang old school punya orang lah.
Bolu Kukus Ketan hitam (Kek Pulut Hitam- Kukus)
Sumber: Ig. doyanbaking
Bahan A
6 biji telur
220gm gula halus
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu makan ovalette
Bahan B
250gm tepung pulut hitam
1 sudu teh baking powder
Bahan C
200gm mentega cairkan
2 sudu makan susu pekat.
Cara Penyediaannya
* Panaskan pengukus, balut penutup dengan kain bersih untuk mengelakkan wap air menitis ke atas kek (atau boleh tutup loyang dengan faoil).
* Pukul bahan A hingga mengembang dan kental
* Masukkan bahan-bahan B, gaul hingga bercampur rata.
* Tuangkan bahan C. Gaul hingga sebati dan tuang ke dalam loyang.
* Kukus lebih kurang 45 atau sehingga masak
* Setelah masak, biarkan sejuk kemudian hidangkan.
Taraaaaa, dah siap kek pulut hitam kita. Sekali pandang macam kek coklat kan, tapi bila makan rasanya jauh berbeza.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment