Saturday, 12 November 2016

Lemak Cili Padi Telur Itik Dengan Kacang Buncis


Assalam... 
Dapat hadiah telur itik 6 biji dari rumah kenduri hari tu, nak buat telur masin macam sikit sangat nak mengolahnya.  Lama juga peram dalam peti ais, nak buat kuih pula lebih suka guna telur ayam.  Sebelum ianya rosak sebab di pindah-pindah beberapa kali, baik kita masak lemak cili padi.  Selalu kalau masak begini, telurnya tak menjadi bulat, akan pecah dan tak cantik.  Itu gara-gara sikap tak penyabor nak kacau.



Lemak Cili Padi Telur Itik Dengan kacang Buncis
Sumber: Mulia


Bahan-bahan
4 biji telur itik
10 batang kacang buncis
1 kotak kecil santan
3 cawan air
20 biji cili padi*
Kunyit hidup*
2 biji bawang merah*
4 biji bawang putih*
1/2 inc halia*
asam keping
Garam dan serbuk perasa


Cara Penyediaannya
* Tumbuk lumat bahan bertanda "*"
* Campurkan santan dengan air dalam periuk.  Masukkan bahan tumbuk dan asam keping, didihkan dengan api sederhana.
* Pecahkan telur dalam mangkuk atau pinggan sebiji.
* Tuangkan telur yang dalam mangkuk ke dalam kuah santan perlahan-lahan.  Pecahkan ke dalam mangkuk sebiji dan tuang ke dalam kuah demi sebiji sehingga habis.
* Biar mendidih perlahan dan jangan kacau hingga kuning telur keras.
*  Masukkan garam dan serbuk perasa.  Masukkan kacang buncis.
* Didihkan sekejap dan sesuaikan rasa. Tutup api.
* Sebaiknya kacang buncis dimasak sekejap sahaja dan tidak sampai layu. 


Note - berjaya bersabar dan tidak mengacau sampai telur pecah.  Next time nak cuba try test guna telur masin pula.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment